RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Фінляндії знайшли меч хрестоносців, якому майже тисяча років: вченим доведеться переписувати історію, фото

У Фінляндії археологи виявили дивовижну знахідку - залізний меч хрестоносця з піхвами та шкіряний ремінь, прикрашений бронзовими пластинами. Це приголомшливе відкриття здатне змінити розуміння історії християнства Фінляндії.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази

"Землевласник у Фінляндії, який керував розкопками на своїй території, наткнувся на цвинтар, залізний меч і колекцію похоронного інвентарю, який, ймовірно, належить до епохи хрестоносців у Фінляндії XII століття. Це перша підтверджена знахідка поховання кінця залізного віку у долині річки Салонйокі", - йдеться в матеріалі.

В ході розкопок також було виявлено піхви меча хрестоносця та фрагменти леза іншого меча, а також людські кістки, можливі залишки труни та значну кількість фрагментів залізних предметів. Найпримітнішою зі знахідок є шкіряний ремінь, оздоблений бронзовими пластинами.

"Меч хрестоносців типу (1050-1150 рр. н. е.) зі стрижневидним прямим руків'ям та тригранним пухким овальним навершям. Меч був доставлений до консерваційного відділення музейного центру, звідки після рентгенографії його передали до офісу музею", - розповів професор археології Юха Руохонен.

За його словами, шкіряний ремінь сам по собі є справжнім скарбом: тридцять квадратних бронзових пластин, хитро прикрашених візерунками у вигляді розеток. До його складу також входили кілька хрестоподібних підвісок, пряжка та численні прикраси у вигляді голів тварин.

Артефакти було виявлено біля середньовічної кам'яної церкви. Померлі були поховані з дотриманням християнських звичаїв, і, як зазначає Руохонен, близькість цього місця до цієї церкви передбачає існування набагато більш ранньої присутності духовенства в цьому районі, що ставить під сумнів існуючі знання.

Це відкриття може пролити світло на епоху хрестоносців у Фінляндії. Близько 1150 року нашої ери Перший шведський хрестовий похід приніс християнство до Фінляндії, хоча археологічних свідчень цьому немає, а перші письмові згадки з'явилися у 13 столітті. Багато вчених вважали це за міф. Враховуючи, що деякі регіони Фінляндії вже були християнізовані до XII століття, залишається незрозумілим, чи хрестовий похід вплинув на регіон, де було виявлено цвинтар, і чи мав він місце насправді. Проте археологи очікують, що це відкриття дасть цінну інформацію та відповіді на ці історичні загадки.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи виявили на кукурудзяному полі в Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монетами кінця 10 століття.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битись за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото