RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

В Єгипті знайшли гробницю писаря фараонів, прикрашену унікальними текстами і заклинаннями від змій, фото

Єгиптологи в Абусірі виявили гробницю раніше невідомого писаря. Його гробниця була розписана магічними заклинаннями, пов’язаними з укусами змій.

Про це пише Аncient origins.

Читайте також: Стародавній Єгипет кишів отруйними зміями: вчені розшифрували папірус, якому понад 2,6 тисяч років, фото

Датована серединою 1-го тисячоліття до нашої ери гробниця була виявлена на археологічній ділянці Абусір, розташованій між відомими археологічними пам’ятками Гіза та Саккара. Абусір також відомий своїми великими комплексами некрополів і пірамід, які датуються періодом Старого царства.

Як розповіли археологи, верхня частина гробниці знаходиться над землею і була давно зруйнована. Однак похоронна камера розташована на дні шахти глибиною 5,24 метри, багато прикрашена та містить кілька текстів і творів мистецтва.

Гробниця належала раніше невідомому королівському писарю на ім’я "Джегутьемхат", сановнику, який жив у той час, коли перські війська вторглися в Єгипет. Аналіз кісток, знайдених у могилі, встановив, що Джегутьємхат помер приблизно у віці 25 років і що він страждав від професійних проблем зі здоров’ям, включаючи серйозний остеопороз і зношення хребта, спричинене його сидячою роботою.

У поховальній камері було виявлено великий кам'яний саркофаг, прикрашений ієрогліфічними написами та художніми зображеннями божеств єгипетської міфології та релігії.

Південна і західна стіни гробниці, що добре збереглася, були вкриті ритуальними жертвами, а на стелі зображено подорож сонця по небу.

Північна стіна гробниці містить довгу послідовність заклинань, які іноді застосовувалися для захисту від укусів змій. В гробниці Джегутьємхата зображені види змій, які були небезпечними. Однак ці ж змії також виступали "захисниками" померлого і його тіла.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи виявили на кукурудзяному полі в Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монетами кінця 10 століття.

  • Вас може зацікавити:

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

Міг битись за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото