RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Перуанська "Крижана Діва": вчені відновили обличчя мумії, знайденої в Андах

П'ятсот років тому дівчинка-підліток, що належала до культури інків, була принесена в жертву і похована недалеко від вершини Ампато, вулкана в Андах. З того часу, як у 1995 році були виявлені її останки, що неймовірно добре збереглися, вона стала відома під іменами "Крижана діва", Хуаніта і Леді Ампато.

Про це пише CNN.

Шведський художник Оскар Нільссон та група дослідників із Центру андських досліджень Варшавського університету та Католицького університету Санта-Марії створили 3D-реконструкцію обличчя Хуаніти.

Читайте: Загадка мумій бабуїнів: звідки вони взялись і що кажуть вчені

Реконструкція є частиною виставки у Музеї Андських святилищ у Перу. На виставці представлені новітні дослідження про Хуаніту та її життя, а також знахідки інших мумій інків, виявлених на вершинах перуанських Анд.

Імперія інків, що існувала приблизно з 1200 по 1533 рік, колись тягнулася на 4 тисячі кілометрів через територію нинішніх Перу та Чилі. Одним з найбільш важливих ритуалів інків була "капакоча", яка включала людські жертвопринесення з підношенням дорогих речей, таких як кераміка, дорогоцінні метали, тканини і морські мушлі.

На думку дослідників, ритуали проводилися, щоб умилостивити божеств та священні місця, а також захистити громаду від посухи, виверження вулканів та землетрусу.

Вершини Анд вважалися священними місцями, а для жертовних ритуалів вибиралися діти та молоді жінки, які вважалися гарними та чистими. Вважалося, що їхні жертви приносять честь їхнім батькам та блаженне потойбічне життя.

Після принесення в жертву діти та молоді жінки вважалися "посередниками" між людьми та божествами. Вважалося, що діти возз'єдналися зі своїми предками, які, як вважалося, спостерігали за ними з високих вершин Анд.

Хуаніту виявили на висоті близько 6 км на горі Ампато у вересні 1995 року. Дослідники помітили пакунок тканини і, піднявши його, побачили обличчя Крижаної Діви. Хуаніта досі зберігається в камері з температурою мінус 20 градусів за Цельсієм у Музеї Андських святилищ Католицького університету Санта-Марія. Дослідження показали, що Хуаніта була здоровою дівчинкою віком від 13 до 15 років, коли вона померла від удару по голові.

Нагадаємо, раніше в Перу розкопали мумії доїнських часів.

  • Вас зацікавить:

Вчені розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти

"Міранда" з гаража: розгадана таємниця мумії дівчинки, знайденої у кришталевій труні

Смерть у 20 років: вчені розкрили загадку вагітної давньоєгипетської мумії