RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Смерть у 20 років: вчені розкрили загадку вагітної давньоєгипетської мумії

Дослідники з Варшавського проекту мумій встановили, що перша у світі вагітна давньоєгипетська мумія померла у 20-річному віці 2000 років тому від рідкісної форми раку.

Про це свідчать результати сканування її черепа, пише Daily Mail.

Під час обстеження, вчені виявили в кістках черепа древнього трупа незвичайні мітки на кістки, схожі на ті, що знаходять у пацієнтів, які страждають на рак носоглотки.

Таким чином, дослідники дійшли висновку, що вона померла від цього рідкісного типу раку, який вражає частину горла, що з'єднує задню частину носа з задньою частиною рота.

Вже відомо, що жінка померла на 28 тижні вагітності, а тепер також встановлено причину її смерті у такому ранньому віці.

“У нас є незвичайні зміни в кістках носоглотки, які, на думку експертів з мумій, не є типовими для процесу муміфікації”, – сказав професор Рафал Штец із відділення онкології Варшавського медичного університету.

Раніше археологи розкопали останки 42 людей на цвинтарі поряд із лікарнею в Лімі, столиці Перу, яка датується 16 століттям, коли країна вперше стала частиною Іспанської імперії.