RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли поряд з Арктикою велике доісторичне кладовище: фото

За 80 кілометрів на південь від Полярного кола фінські археологи виявили великий цвинтар, вік якого близько 6500 років. Найбільше вчених вразила площа поховань, яка виявилася втричі більшою, ніж вважалося раніше.

Про це пише журнал Antiquity.

Читайте також: В Японії працює найстаріший готель світу, яким керує 52 покоління однієї сім'ї: відео

"Грунт на одному з найбільших цвинтарів кам'яного віку в Європі настільки кислий, що всі людські останки були знищені тисячі років тому. Але тепер група археологів, яка досліджувала це місце, виявила, що колись тут було поховано щонайменше 120 осіб, що втричі перевищує попередні оцінки”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що цвинтарі, розташованому в Тайніаро у фінській Лапландії, вік 6500 років, він знаходиться приблизно за 80 кілометрів на південь від Полярного кола. Розкопки цього місця у 1980-х та 1990-х роках виявили близько сорока могил на одній десятій загальній площі цього місця. Але розкопки, проведені у 2018 році, показали, що колись їх було втричі більше, а можливо, й понад 200.

"Могили кам'яного віку залишають після себе лише обриси ям та червону охру, якої в Тайніаро не вистачає ", - розповів археолог з Університету Оулу у Фінляндії та провідний автор дослідження Акі Хаконен.

Червона охра була поширеним барвником у період неоліту і використовувалася у церемоніальних ріуалах, таких як поховання. Хоча команда вважає, що Тайніаро був місцем поховання, це не точно.

"На даний момент уявлення, що великий цвинтар, схоже, існував недалеко від Полярного кола, має змусити нас переглянути наші знання про північ і його периферійне місце у світовій передісторії", - зазначають археологи.

Ями в Тайніаро мають форму, що дозволяє припустити, що це були могили, хоча червона охра була знайдена лише у 23 ямах. Деякі з ям містили золу та деревне вугілля, що дозволяє авторам припустити, що принаймні деякі з ям Тайніаро були осередками.

"Нові зразки ґрунту можуть бути проаналізовані на предмет скам'янілого волосся, яке було виявлено в могилах кам'яного віку в останні роки. Хімічні аналізи, такі як збирання давньої ДНК безпосередньо з ґрунту, можуть надати однозначні докази для інтерпретації поховань або відкрити абсолютно нові результати, які спрямують наше розуміння суспільства кам'яного віку у ще більш захоплюючий напрямок", - додав Хаконен.

Раніше "Апостроф" писав, що в Японії археологи виявили древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метри.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала або Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

Збереглося ідеально: археологи показали маску, яку носили на "карнавалах" у Японії 1800 років тому