RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Коралові рифи можуть скоро загинути: вчені б’ють на сполох

Вчені назвали період, коли можуть повністю загинути коралові рифи в океані через рекордні температури. Стверджують, що це може статися протягом двох наступних років.

Про це йдеться у науковому дослідженні, оприлюдненому у журналі Science.

Читайте також: Масове вимирання неминуче: яким буде клімат на Землі через 250 млн років

Як повідомляють вчені, вперше знебарвлення коралів зафіксували у 1980-х роках. Однак зараз, на тлі екстремально високих температур, група американських та австралійських науковців дійшла висновку, що це явище прискориться.

Вони вважають, що у 2024-2025 роках в Індо-Тихоокеанському регіоні може статися масове знебарвлення та загибель коралів.

Вони втрачають колір, коли піддаються стресу. Найбільш згубно діє спека. Корали втрачають коричневі мікробні водорості й стають просто білими. За умови зниження стресу за кілька місяців колір повернеться.

Проте рифам у Карибському басейні довелося пережити рекордно високі температури, які почалися на кілька місяців раніше, і тривали довше, ніж завжди. Також поточний рік побив рекорд найвищої середньої глобальної температури поверхні води у лютому-липні.

"Ми знаходимося буквально на незвіданій території, про яку знаємо дуже мало і не розуміємо, як на неї реагувати. Я думаю, що ми перебуваємо в небезпечній ситуації. Якщо це буде "пекельне літо", багато хто побоюється, що воно може стати переломним моментом. Це означає, що ми не зможемо повернутися назад. Ми не знаємо наслідків такого стрибка температури", – повідомляють кліматологи

Тотальне знебарвлення і загибель коралів в Індо-Тихоокеанському регіоні зашкодить екосистемам і мільйонам. Вчені припускають, що зникнути може 25% біорізноманіття океану.

Нагадаємо, раніше кліматологи дали невтішний прогноз, що 2024 рік може стати найспекотнішим.

  • Вас також може зацікавити:

В листопаді вдарять 20-градусні морози і засипле снігом: синоптики розповіли, коли прийде справжня зима

Лютий в Україні стає весняним місяцем: метеорологиня розповіла, якою буде зима

Грудень - вже не зима: чому в Україні кардинально змінився клімат