RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Масове вимирання неминуче: яким буде клімат на Землі через 250 млн років

Якщо людство не знищить само себе найближчим часом у Третій Світовій, то цьому допоможе природа, хоча процес затягнеться на багато мільйонів років.

Про це пише синоптик Ігор Кібальчич, орієнтуючись на геофізичне дослідження Брістольського університету, яке показало, що приблизно через 240 – 250 млн. років кліматичні умови можуть призвести до вимирання переважної кількості видів ссавців, зокрема і людини.

Читайте: Грудень – вже не зима: чому в Україні кардинально змінився клімат

Наразі суша на Землі розбита на шість континентів, але в минулому вона була об'єднана в один материк й через пару сотень мільйонів років материки знову зіллються в єдиний суперконтинент, який не буде привітним для флори та фауни.

Для більшості видів теплокровних тварин кліматичні умови останніх 55 млн років стали оптимальними для розвитку, що призвело до їх великого різноманіття, але глобальне потепління, яке постійно набирає нових обертів внаслідок антропогенного чинника, розігріє планету. До того ж, зближення континентів погіршить ситуацію ще більше.

Комп'ютерне моделювання показало, що буде з кліматом з огляду на фактичні процеси. Модель спиралася на поточну циркуляцію атмосфери, особливості течій у Світовому океані, динаміку рослинного покриву та інші чинники. Також враховувалася кількість сонячного випромінювання, що досягає поверхні Землі. А воно з часом зростатиме й через 250 млн років наша планета отримуватиме сонячної енергії приблизно на 2,5% більше від нинішньої кількості. Крім того, злиття континентів призведе до суттєвої активізації вулканічних процесів та землетрусів.

Таким чином, сукупний вплив таких факторів, як зростання концентрації парникових газів, збільшення світимості Сонця та активізація геотектонічних процесів призведе до сумних наслідків. Концентрація вуглекислого газу, при найбільш оптимістичній реалізації, складе близько 620 – 1120 ppm, що вище за поточні показники в 1,5 – 2,5 рази. Середня ж температура на суші може підвищитись на 14 °С. Оскільки більша частина нового материка розташовуватиметься в тропічних і екваторіальних широтах, то температура може сягати +40…+70 °С на великих просторах суші. Розрахунки показують, що при подібному сценарії придатними для життя можуть виявитися лише 8 – 16% території від усього материка й масове вимирання практично неминуче.

До того ж, як зазначається, у моделюванні взагалі не враховувався стан Світового океану, бо очікується, що в морях майбутнього умови стануть негативними для розвитку та існування багатьох представників фауни.

Нагадаємо, що крах "атлантичної меридіональної перекидної циркуляції" може призвести до похолодання в Європі, потепління в тропіках і посилення штормів над Північною Атлантикою.

  • Вас може зацікавити:

"Рай" задихається: водорості отруюють узбережжя популярних пляжів Атлантики

Не ведіться на "Годину Землі": в "Укренерго" пояснили, чому згубно масово вимикати світло

Води вистачить, щоб утопити США: Гренландія втратила колосальні обсяги льоду