RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Італії знайшли будинок древнього римлянина з унікальною мозаїкою: фото і відео

В Італії археологи виявили розкішний будинок, прикрашений величезною мозаїкою з черепашок, мармуру та дорогоцінного скла. Вік будівлі може складати близько двох тисяч років.

Про це повідомляє Arkeonews.

Читайте також: В Норвегії археолог-аматор натрапив на золоту монету, якій понад тисяча років: слід веде до Києва, фото

Як розповіли в міністерстві культури Італії, будівля відноситься до періоду пізньої республіканської доби і була збудована щонайменше у три етапи приблизно у кінці першого століття до нашої ери. У маєтку є внутрішній двір, де розташовувався атріум чи сад, а в головній кімнаті — літній банкетний зал. Будинок був прикрашений унікальним інженерним комлексом - свинцеві труби подавали воду таким чином, що у залі будинку утворювалася водяна завіса. Поряд з залою вчені виявили приймальню, прикрашену білою ліпниною найвищої якості.

Та головною прикрасою будинку є унікальна мозаїка на стіні, яка не має аналогів за складністю зображених сцен. Мозаїку виконано з морських черепашок, єгипетської синьої мозаїки, дорогоцінного скла, мармуру та кольорового каміння. Як припустили вчені, власником будинку міг бути високостатусний дворянин чи військовий.

Яскрава мозаїка зображає три великі кораблі, що прибувають до прибережного міста з невеликими вежами. Очевидно, сюжет мозаїки міг свідчити про те, що власник будинку здобув перемогу у якійсь битві. Чотири сегменти мозаїки, які розділяють зображення пілястр і ваз з виноградними лозами та листям лотоса, зображають зброю, корабельні носи з тризубами та шоломи, . Це може також говорити про те, що власник маєку міг здобути перемоги як на морі, так і на суші.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років.

  • Вас також може зацікавити:

В Ірані знайшли сліди невідомої раніше цивілізації, яка процвітала 5 тисяч років тому

Археологи знайшли останки найбільшого в Європі зауроподу - жив 160 млн років тому: фото

У Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років