RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На вершині гори Еверест знайшли морські скам'янілості: знахідка приголомшила вчених

На вершині найвищої гори світу Евересту, яка розташована на кордоні Непалу та Тибету, виявили морські скам'янілості. Вчені висунули нову гіпотезу, щоб пояснити цей майже біблейський сюжет.

Про це повідомляє видання IFLScience.

Читайте також: В Туреччині археологи виявили унікальну римську мозаїку: артефактам близько 1,5 тисячі років, фото

Елементи осадової породи вапняку на вершині Евересту кілька років виявили фахівці NASA. Вони знайшли кілька скам’янілих морських істот ордовицького періоду, який тривав від приблизно 485,4 до 443,8 мільйонів років тому.

Як стверджують вчені, процес утворення осадових порід відбувається під дієї водної ерозії і подрібнення гірських порід. Це відбувається впродовж тисяч або мільйонів років, перш ніж ці рештки ущільняться настільки, щоб перетворитися на осадову породу.

Наявність осадових порід та доісторичних морських істот говорить про те, що скеля на вершині гори Еверест могла колись бути під водою. Саме такий сценарій видається вченим фантастичним, бо збільшення рівня моря або інші катастрофічні події могли б призвели до затоплення всієї поверхні планети. Науковці вирахували, що рівномірний розподіл всього океанського об'єму по поверхні Землі призвів би до рівня води близько 2700 м, а щоб вода покривала навіть високі гори, необхідно збільшити її кількість на 250%.

Тож, знайдені морські скам'янілості на Евересті можуть бути доказом тектонічного руху плит: Еверест і Гімалаї утворилися в результаті зіткнення між Євразійською та Індійською континентальними плитами, що почало відбуватися приблизно 40-50 мільйонів років тому.

Раніше ми писали, що в Іспанії виявили старовинні прикраси з України на десятки мільйонів євро.

  • Вас може зацікавити:

У Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна знахідка

В Іраку розкопали скульптуру ассірійського крилатого божества Ламасу: фото унікальної знахідки

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років