RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Китаї знайшли найстарішу табличку множення, якій понад 2,3 тисячі років: фото

У китайській провінції археологи виявили першу табличку множення, якій понад 2300 років – цифри були написані на смужках бамбука.

Про це повідомляє "Новое время".

Зазначається, що знахідку виявили у провінції Хубей, у мавзолеї Циньцзяцзуй, який належить до періоду Воюючих царств, що характеризується конфліктами між державами.

За словами фахівців, місце знахідки стародавніх таблиць у гробниці M1093 може бути пов’язане з епохою правління короля Чу Сюаня або короля Чу Вея, яке припадає на період з 369 до 329 року до н.е.

Бамбукові аркуші, які були популярним матеріалом для письма до поширення паперу, відкрили перед вченими унікальну можливість дослідження давньокитайської математики. У гробниці M1093 знайдено загалом 3910 бамбукових пластинок, і очікується, що з приблизно 1200-1500 з них можна буде відновити близько 30 000 слів математичних текстів.

Читайте також: В Китаї знайшли гробницю, якій понад 2000 років - фото

Дослідники виявили формули множення та найстаріший відомий приклад алгебраїчної таблиці, відомої як Цзюцзюшу. Ці математичні записи надають цінні відомості про те, як стародавні китайці займалися математикою і як вони використовували її в повсякденному житті.

Проте, таблиці множення не були єдиним скарбом, знайденим у гробниці. Бамбукові смужки також містять інформацію про Шість мистецтв, до яких входять стрільба з лука, верхова їзда, каліграфія, музика, ритуальні практики і, звісно, математика.

Ці відкриття не лише представляють унікальний погляд на давньокитайську освіту і культуру, але й стають важливим інструментом для вивчення періоду Воюючих царств. Фахівці відзначають, що ці бамбукові смужки стануть ключовим ресурсом для глибшого розуміння історії та мислення стародавнього Китаю до створення імперії Цинь.

Раніше ми писали, що в Японії археологи виявили древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метри.

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала або Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

Збереглося ідеально: археологи показали маску, яку носили на "карнавалах" в Японії 1800 років тому