RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Ірландії знайшли гробницю бронзової доби: " Вівтар Сонця" понад 200 років вважали зруйнованим, фото

В ірландському графстві Керрі місцевий фольклорист Біллі Мег Флойн в рамках недавнього проекту археологічного картографування ідентифікував каміння на гребені пагорбу, яке зіставив із зображеним на ескізі відомої англійської мандрівниці та аристократки леді Чаттертон.

Про це пише ресурс Ancient Origins.

Дослідник зробив 3D-сканування, яке надіслав до Національної служби пам'яток у Дубліні. Там археолог Каймін О'Браєн підтвердив, що каміння - це приблизно четверть оригінальної гробниці бронзового віку, датованої між 2500 і 2000 роками до нашої ери. Яким було його здивування, коли він упізнав у камінні гробницю, якій майже 4000 років та яка до цього часу вважалась зруйнованою.

Читайте також: У Болгарії знайшли залишки міста часів Давнього Риму: чим відоме

У 1838 році леді Джорджіана Чаттертон відвідала пагорб і зробила ескіз гробниці. Вона описала це місце як "цікавий шматок старовини" і припустила, що його використовували для принесення жертв Сонцю. Через 14 років антиквар та бібліотекар Річард Хічкок повідомив, що гробниця була зруйнована, а її каміння були розграбовані для будівельних цілей. Вже в 19 столітті біля Бейле-ан-Фейртеарай гробницю було зареєстровано без точного розташування.

Ескіз клинової гробниці 1838 року, виконаний леді Чаттертон

"Вівтар Сонця", як і інші клинові гробниці в Ірландії, найчастіше розташовувалися на височині, та завжди були узгоджені з певними моментами у річному циклі сонця. З досліджень виявилося, що "Вівтар Сонця" спрямований з південного сходу на північний захід, що свідчить про те, що він орієнтований на вісь сходу сонця в день зимового сонцестояння та на вісь заходу сонця в день літнього сонцестояння.

Археолог Каймін О'Брайєн сказав, що повторно відкрита гробниця бронзового віку тепер стане частиною "проекту глибокого картографування", який проводитиме Університет Святого Серця в США. Це передбачає сканування стародавніх споруд та створення 3D-моделей гробниць на півострові Дінгл, що на південно-західному узбережжі Ірландії.

Нагадаємо, що в Англії вчені відновили обличчя чоловіка, який став жертвою римського розп'яття, його скелет був знайдений під час розкопок 2017 року.

  • Вас може зацікавити:

Може переписати історію язичництва в Європі: археологи зробили захопливе відкриття і показали фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото

В Середньовіччі на могилах влаштовували бенкети: британські археологи знайшли ритуальні артефакти, фото