RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Розп'яття в Англії: вчені відновили обличчя чоловіка, вбитого в часи Давнього Риму

Експерти реконструювали обличчя людини, яка стала жертвою римського розп'яття, скелет якої був знайдений під час розкопок 2017 року в похованні III - IV століть у селі Фенстентон, розташованому за 116 кілометрів на північ від Лондона.

Про це пише ресурс Аncient Оrigins.

Читайте: У Болгарії знайшли залишки міста часів Давнього Риму: чим відоме

Практика розп'яття була однією з багатьох "інновацій", перенесених з Риму до Британії після того, як Римська імперія завершила завоювання Британських островів у першому столітті нашої ери.

Під час розкопок на місці майбутньої забудови археологи приватної компанії виявили залишки раніше невідомого римсько-британського поселення. На цьому місці знайшли п'ять прихованих цвинтарів, на яких знаходилися тіла 40 дорослих та п'ятьох дітей. Процедури датування довели, що цвинтарі використовувалися в третьому та четвертому століттях нашої ери, коли Британія перебувала під контролем Римської імперії.

Один із розкопаних кістяків належав чоловікові, якому на момент смерті, за оцінками, було від 25 до 35 років. Радіовуглецевий аналіз показав, що чоловік жив десь між 130 та 360 роками нашої ери. Коли скелет досліджували в лабораторії в Бедфорді, технічні фахівці виявили металевий цвях, застромлений в одну з п'ят чоловіка, і пронизав кістку наскрізь.

Обличчя жертви реконструював американський судмедексперт, професор Джо Маллінзз Університету Джорджа Мейсона, штат Вірджинія, який назвав цей проект "найцікавішим" у своїй кар'єрі.

Крім цвяха в кістці п'яти, на кістках ніг чоловіка були виявлені й інші ознаки пошкоджень, що свідчать про те, що він був прикутий ланцюгами або кайданами. Римське розп'яття було покаранням, призначеним для бунтівних рабів, політичних протестувальників і з нижчих класів.

Нагадаємо, раніше в Англії було виявлено статуетку черепахи, яка могла пережити епоху Стародавнього Риму.

  • Вас може зацікавити:

Збереглись упродовж тисячоліть: у Перу знайшли "фальшиві мумії"

Може переписати історію язичництва в Європі: археологи зробили захопливе відкриття і показали фото

В Середньовіччі на могилах влаштовували бенкети: британські археологи знайшли ритуальні артефакти, фото