RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Штучний інтелект допоміг розшифрувати стародавні папіруси, пошкоджені виверженням вулкана у Помпеях: фото

Можливості штучного інтелекту допомогли розкрити таємниці стародавнього світу, закодовані в сувоях Геркулануму.

Про це повідомляє Bloomberg.

Досягти такого результату допоміг Нат Фрідман, колишній головний виконавчий директор GitHub Inc. та великий любитель історії Риму. В GitHub він займався розробкою “асистентів кодування” на основі штучного інтелекту, спостерігаючи за можливостями інструментів ШІ.

Читайте також: Несподіване відкриття: скелет ченця з палацу Кортеса у Мексиці виявився жіночим, фото

Після виходу з GitHub Фрідман обрав перспективи інвестора, що орієнтований на ШІ. Чоловік мав передчуття, що саме алгоритми штучного інтелекту допоможуть відкрити секрети “законсервованих” в історії сувоїв. Тому вирішив започаткувати конкурс Vesuvius Challenge. Головний приз для учасників, що зможуть розробити програмне забезпечення на основі штучного інтелекту та розшифрувати чотири уривки з сувоїв Геркулануму, становив $1 млн.

Виправдані очікування

Люк Фаррітор, 22-річний студент зі штату Небраска, почув про ініціативу конкурсу в одному з випусків подкасту, де Фрідман описував конкурс так: “Я думаю, що є 50% ймовірності, що хтось зіткнеться з цією можливістю, отримає дані та захопиться ними настільки, що ми вирішимо це цього року”.

Спершу Люк зайнявся вивченням моделі Кейсі Гендмера, австралійського математика та фізика. Суть моделі полягає у розпізнаванні прихованого чорнила, що формувало слабкі візерунки та лінії на сторінці. Після спроби ідентифікації фрагментів літер на одному зображені сувою Гендмер поділився власними враженнями на каналі Discord Vesuvius Challenge.

Після ознайомлення з результатами допису Кейсі Гендмера Люк почав шукати літери в інших файлах зображень. Більшість букв були невидимі для людського ока. Проте навіть невеликі результати допомогли Люкові навчити модель розпізнавати приховане чорнило. Фаррітор додавав ці літери до моделі та запускав повторну перевірку знову і знову.

Нова модель Фаррітора могла обійтися крихтами інформації, аби сформувати результат. На початку серпня хлопець перевірив потужності моделі на практиці. Тоді на каналі конкурсу Vesuvius Challenge в Discord з’явилось нове яскраве фото. Люк одразу закинув світлину папірусу до своєї системи машинного аналізу та отримав результат – три грецькі літери.

Це був його перший успіх, що у висновку приніс $40 тис. Після перегляду результатів дослідження класицистами, вони повідомили: хлопець знайшов грецьке слово “фіолетовий”.

Фаррітор продовжував тренувати свою модель, публікуючи результати в Discord і X. В 2023 році хлопець об’єднав зусилля з іншими учасниками конкурсу: Ю. Надером і Дж. Шіллігером.

"Деякі з цих текстів можуть повністю переписати історію ключових періодів стародавнього світу", — зазначає Роберт Фаулер, класик і голова Товариства Геркуланума.

Саме ж відкриття можливостей аналізу сувоїв на основі ШІ стимулювало інших ентузіастів до участі в конкурсі. В результаті Vesuvius Challenge отримав 18 заявок на головний приз, виправдавши ризик засновника Ната Фрідмана. Проте саме команда Фаррітора, Надера та Шиллігера змогли прочитати понад 2 тисячі грецьких літер й виграли головний приз.

Історія папірусів

Папіруси Геркулануму - це ціла колекція сувоїв, що були “законсервовані” в 79 році н. е. під час виверження вулкану Везувій. Геркуланум (разом з містом Помпеї та Стабії) було знищене під час виверження. Розпечена лава швидко досягла міста, проте міські будівлі досить добре збереглись. А висока температура лави (що досягала 400° C) забезпечила швидке випаровування води, зберігши цілісність папірусів.

Нагадаємо, раніше вчені змогли відновити зовнішність неандертальця, який жив 40 тисяч років тому

  • Вас також може зацікавити:

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи знайшли останки бойового слона, фото

У Єгипті знайшли папірус із текстами Книги мертвих: у чому його унікальність

В Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото