RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Польщі на дні давнього озера знайшли сотні бронзових прикрас: фото скарбів

Польські археологи знайшли понад 550 бронзових артефактів на місці, що знаходиться поблизу висохлого озера в Папово-Біскупе на півночі Польщі - знахідка змінює уявлення про хелмську культуру та природу ритуальних жертвоприношень у цьому регіоні.

Про це повідомляє "haaretz".

Ці поховання пов'язані хелмінською групою, що належить до лужицької культури та проживала в Центральній Європі протягом пізньої бронзової та ранньої залізної епохи (від 1200 до 450 років до нашої ери). Дослідники вважають, що на відміну від інших груп того часу, члени цієї громади не виявляли особливого зацікавлення у ритуалах, пов'язаних з металом.

"У порівнянні з іншими групами лужицької культури, метал виглядає менш важливим у соціальному та ритуальному житті хелмінської спільноти, що підтверджується обмеженою кількістю скарбів, знайдених у їхніх поселеннях", - кажуть археологи.

Однак останні археологічні розкопки у Папово-Біскупе ставлять під сумнів цю історію. Дослідники виявили залишки принаймні 33 осіб на дні озера. При цьому шия або руки похованих були прикрашені різноманітними бронзовими ювелірними виробами - усього було виявлено понад 550 артефактів.

Читайте також: Було затоплено тисячі років тому: біля узбережжя Ізраїлю знайшли унікальне місто

Цікаво те, що радіовуглецеве датування вказує на те, що спершу в озері були поховані людські останки, а вже потім опущені бронзові артефакти. Тож можна припустити, що спочатку хелмінська спільнота ховала своїх померлих у водах озер, а потім перейшла до занурення металевих предметів як жертовних подарунків.

Попри те, що спершу хелмінська група здавалася менш вразливою до впливу соціальних та економічних змін у своєму регіоні, дані з Папово-Біскупе свідчать про зміну їхніх систем вірувань. З часом їхні ритуальні практики, здається, узгоджувалися з поширеними тенденціями у ритуалах, пов'язаних з металом, у Центральній Європі.

Це дослідження дозволяє ширше подивитися та еволюцію вірувань і практик хелмінської групи, сприяючи глибшому розумінню культури регіону в епоху бронзи. Неочікуваний зв'язок між ритуальними обрядами і похованням металевих предметів додає новий аспект складності до нашого розуміння стародавніх суспільств і заохочує до подальших досліджень динаміки культурної еволюції в цей період.

Раніше ми писали, що біля узбережжя Ізраїлю знайшли рідкісну монету із зображенням богині Місяця та знаку Зодіаку.

  • Вас може зацікавити:

Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

Археологи виявили відбиток величезного динозавра: у чому унікальність сліду