RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

На острові Пасхи знайшли невідомий вид писемності: чим унікальний

Вчені розповіли про унікальну знахідку на вулканічному острові у південній частині Тихого океану - невідомий вид писемності.

Про це повідомляє видання IFLScience.

Читайте також: Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: у київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження

Група науковців з низки країн здійснила аналіз древніх дерев'яних табличок, які виявили на острові Пасхи більш ніж сто років тому. На думку дослідників, невідомий текст на них - унікальна система писемності.

Колекцію маленьких дерев'яних дощечок, відомих як ронго-ронго, виявили абсолютно випадково у 1864 році. На сьогодні налічується тільки 27 екземплярів, які зараз зберігає Римський музей.

Мінімум дві з них були з дерева, зрубаного між 1493 і 1509 роками, що на дві сотні років раніше приходу перших європейців на острів. Це може спростовувати припущення про те, що в корінних жителів не було своєї писемності.

"Форми знаків представляють людські пози та частини тіла, тварин, рослини, інструменти, небесні тіла і так далі. Коли і як виникла ця система запису, сказати складно. Можливо, контакти з грамотними європейцями послугували "стимулом для її створення", але вона не схожа на жодну відому писемність", - розповіли науковці.

Острів Пасхи, відомий як Рапа-Нуї, розташований за 3,8 тис. км від берегів Чилі. Вважається одним із найвіддаленіших точок суші на планеті. Найбільш відомий своїми гігантськими статуями у формі голів, які називають моаї.

Вкінці 18 століття культура місцевих мешканців була знищена через епідемії хвороб і напади європейців, які дісталися острова у 1720-х роках. Науковці досі не можуть розгадати послання на дощечках, попри численні спроби взаємодії із місцевим населенням.

Нагадаємо, в Іспанії виявили старовинні прикраси з України на десятки мільйонів євро.

  • Вас також може зацікавити:

У Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна знахідка

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом