RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Іспанії знайшли бронзову "руку" з написом майже зниклою васконською писемністю: фото

В Іспанії знайшли рідкісний артефакт - бронову руку залізного віку, яка містить напис не менш рідкісного стародавнього васконського письма.

Про це розповідає Аncient origins.

Читайте також: Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: у київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження

Знахідка датується першим століттям до нашої ери. Артефакт являє собою сплощену бронзову руку з письмовим написом, який простежується до майже вимерлої васконської мовної групи.

Сплющена металева рука була знайдена під час розкопок, які проводилися кілька років тому поблизу села Ірулегі в долині Арангурен у Наваррі, регіоні на півночі Іспанії, який був домом для середньовічного королівства Наварра.

Розмір бронзового артефакту становить приблизно 14 на 15 сантиметрів. Це не ліва і не права рука, але складається з п’яти довгих пальців, усі з яких вирівняні та спрямовані вниз. У верхній частині руки просвердлено маленький отвір, що свідчить про те, що його призначали для підвішування до цвяха.

Хоча металевий об’єкт містить лише чотири рядки тексту, одне зі слів збігається зі словом, яке сучасною баскською мовою означає "щастя".

Баскська є останньою зі стародавніх мов, які були широко поширені до того, як загарбники з євразійського степу принесли індоєвропейські мови в Іберію під час бронзового віку, який закінчився приблизно в 700 році до нашої ери.

Але відкриття васконівського письма на археологічній стоянці залізного віку свідчить про те, що давніша мова зберігалася в деяких частинах регіону до самого кінця доримських часів.

Нагадаємо, в Іспанії виявили старовинні прикраси з України на десятки мільйонів євро.

  • Вас також може зацікавити:

У Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна знахідка

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом