RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Життя при дворі царя Соломона: археологи знайшли унікальну коштовність

Вченими знайдено унікальний кулон часів царя Соломона, він дуже малий за своїми розмірами й доводить те, що між Фінікією та Єрусалимом у давнину існувала торгівля.

Про це повідомляє Апостроф з посиланням на Haaretz.

У Єрусалимі виявлено рідкісну золоту підвіску. Її вік становить понад три тисячі років, і вона належить до періоду Першого Храму. Це крихітний кулон, який також міг використовуватися як сережка. Прикрасу було виявлено на півдні від Храмової гори (Єрусалим – ред).

Читайте також: У Польщі знайшли мідний кинжал, якому 4 тисячі років: фото унікальної знахідки

За словами археолога Брента Нагтегаля з Інституту біблійної археології Армстронга, його знайдено давно, але до 2023 року на цей предмет особливо не звертали уваги.

Дану роботу можна назвати філігранною, оскільки розмір прикраси складає 4х4х2 міліметри. Знахідка дуже нагадує підвіс, оскільки має напівкруглі "ручки". Вони виступають над основою, і, переплітаючись між собою, створюють петлю, на яку прикрасу можна було б підвісити. По верхній частині виробу пущений золотий дріт.

Кулон зроблений зі сплаву срібла та золота, який називається електрум. Він відомий своїми міцнішими характеристиками, порівняно зі звичайним золотом. Датований артефакт датується 10 століттям до н.е.

Після консультацій з експертами та порівняння кулона з аналогічними артефактами було встановлено, що цей ювелірний виріб має фінікійське походження.

"Знахідка є самим раннім золотим артефактом, виявленим при археологічних розкопках в Єрусалимі, - заявив Нагтегаль, - найкращий на сьогодні доказ того, що фінікійці були присутні в Єрусалимі в 10 столітті до н.е., за часів царя Соломона".

Попередні предмети, знайдені в районі Офеля, підтвердили "фінікійський культурний вплив в Єрусалимі" в період Першого Храму, стверджує Нагтегаль. А значить, кулон може допомогти й в доказі того, що на той час між Фінікією та Єрусалимом існувала торгівля.

На завершення відзначимо, що знахідки часів царя Соломона є великою рідкістю, що робить цей артефакт унікальним і допомагає розкрити загадки історії.

Раніше ми розповідали про те, що археологи натрапили на стародавні поселення вікінгів у Норвегії.

  • Вас може зацікавити:

У Британії знайшли яйце у віці 1,7 тисячі років: вчені були приголомшені, коли побачили там жовток і білок, фото

Аборигени з острова Великодня вміли писати до контакту з європейцями: вчені зробили революційне відкриття

"Скарби з Вільєни", яким 3 тисячі років, були виготовлені з метеориту: фото унікальних артефактів