RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Скарби з Вільєни", яким 3 тисячі років, були виготовлені з метеорита: фото унікальних артефактів

Вчені виявили, що деякі з частин дивовижної колекції бронзового віку, відомі як "скарби з Вільєни", містять залізо, яке походить від інопланетного метеорита, що впав на Землю близько мільйона років тому.

Про це повідомляє портал Arkeonews.

Читайте також: В Португалії знайшли мечеть на місці давньоримського святилища – чим унікальна, фото

Вчені змогли глибше дослідити походження та структуру скарбів. Вони помітили надзвичайну несподіванку: деякі з об’єктів зроблені з позаземного матеріалу. Зокрема, в деяких артефактах було ідентифіковано метеоритне залізо, матеріал, що походить із космосу.

Нещодавні дослідження фахівців довели, що два колекційних предмети були виготовлені із метеориту, який впав на Землю кілька мільйонів років тому. Зокрема на одному з фото можна помітити навершя меча зі скарбу з Вільєни, виготовлене із заліза з метеорита та інкрустованого золотом, яке утворює мотив чотирикутної зірки.

Спочатку метал своїм зовнішнім виглядом нагадував вченим свинець, місцями сяючий і покритий оксидом, схожим на залізо. Проте після ретельного вивчення результати показали: залізо, використане для цих артефактів, справді походить від метеорита. Здійснити відриття вдалося завдяки спектрометричному аналізу маси, який ідентифікував залізонікелевий сплав, подібний до метеоритного заліза.

На іншому фото помітно інший предмет іспанської колекції скарбів – залізний браслет. Вчені дійшли висновку, що він був виготовлений із заліза та нікелю. Метеоритне залізо зазвичай містить понад 5 відсотків нікелю.

Станом на зараз отримані дані свідчать про те, що склад іспанських артефактів схожий на склад метеорита Мундабілла з Австралії. Проте неможливо з впевненістю стверджувати, що стародавні майстри використовували фрагменти саме цього конкретного метеорита. Надалі вчені хочуть провести більш глибинне дослідження для додаткової перевірки.

Історія скарбів з Вільєни

Варто згадати, що скарби з Вільєни були знайдені в Іспанії понад 60 років тому. Вони містять артефакти, виготовлені з дорогоцінних матеріалів, таких як золото, срібло, бурштин і залізо. Кожен виріб у цій колекції розповідає про культуру, технології та традиції людей, які жили в епоху бронзи, між 1400 і 1200 роками до нашої ери.

Це перші та найдавніші артефакти з метеоритного заліза, виявлені на Піренейському півострові. Знахідка є не лише історичним скарбом, а й вікном в минуле, що дає змогу зрозуміти розвиток нових технологій і еволюцію суспільства.

"Апостроф" вже розповідав про те, як в Англії знайшли цікавий артефакт, схожий на "туалетну ложку".

  • Вас також може зацікавити:

В Ірані знайшли сліди невідомої раніше цивілізації, яка процвітала 5 тисяч років тому

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

Безцінний скарб: археологи показали нефритову маску, знайдену в гробниці короля майя