RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Аборигени з острова Пасхи вміли писати до контакту з європейцями: вчені зробили революційне відкриття

Нерозшифровані писані дощечки Ронгоронго, знайдене на острові Пасхи, передують контакту з європейцями.

Про це йдеться в матеріалі видання Ancient Origins.

Читайте також: Виглядає як живий: вчені відтворили мозок людини за допомогою 3D-принтера

Історія письма жителів острова Пасхи

Ронгоронго – дерев'яні дощечки з ієрогліфічними письменами жителів острова Пасхи. Навколо цих дерев’яних табличок із написами, знайдених на крихітному віддаленому острові в південній частині, давно панує таємниця та інтрига. Оскільки ці 27 табличок із написами були віднайдені дослідниками у 1864 році, постійно актуальним залишалося питання: "Чи їхнє письмо мало справді давнє походження, яке передувало приходу перших європейських колонізаторів на початку 18 століття?".

Адже якби письмова мова Рапа-Нуї, яка отримала назву Ронгоронго, розвивалася незалежно від європейського впливу, вона представляла б рідкісний приклад чистої мови, створеної в історичні часи. Для пошуків відповідей команда вчених з Італії та Німеччини провела радіовуглецеве дослідження на наборі з чотирьох дощечок з острова Пасхи.

Результати досліджень

Отримані в ході тестів дані підтвердили доєвропейське походження писемності острова Пасхи. Адже у висновку було виявлено, що одна з табличок вирізана на дереві, виготовленому в кінці 15 століття (між 1493 і 1509 роками). Це є переконливим доказом того, що жителі острова винайшли писемність задовго до того, як зустрілись із європейцями. Зокрема на фото зображена табличка Ронгоронго, що датується 19 століттям.

Загалом три з чотирьох табличок були виготовлені з дерева, що датується 19 століттям. Крім того обрана деревина, яка була використана для виготовлення старішої таблички, не була розповсюдженим екземпляром на острові Рапа-Нуї. Дощечка більш схожа на дерево, яке росте лише в південно-східній Африці. Вчені, що вивчали екземпляр, вважають: він, ймовірніше за все, опинився на острові у вигляді зламаного стовбуру, якого викинуло на берег хвилями.

"Якщо винятковий вік Таблички D вказує на те, що місцеве населення Рапа-Нуї могло винайти систему писемності без впливу або внеску з боку зовнішніх агентів, то Ронгоронго може являти собою одне з небагатьох незалежних винаходів писемності в історії людства, додаючи рівень складності до розповідь про культурний та історичний розвиток жителів Рапа-Нуї", — зазначають вчені.

Віра проти фактів

Хоча це твердження є дещо обережним у тому, що воно проголошує, вчені дійсно вважають, що знайшли переконливі докази стосовно того факту, що жителі острова Рапа-Нуї вміли говорити та писати своєю унікальною мовою.

Проте варто зауважити, що хоча вчені й змогли визначити вік таблички (понад 500 років), це не має означати, що напис на дереві було зроблено аж так давно. Деревини на Рапа-Нуї було мало, тому жителі острова могли використовувати її повторно. Крім того науковці помітили, що насправді табличка з написами мала вирізи на боках, тобто в якийсь момент її, ймовірно, перепрофілювали як котушку для змотування шнура.

"Враховуючи обставини збереження, ми не можемо припустити набагато пізнішу дату гравіювання, ніж ту, на якій було зрізано дерево, яке використовувалося для таблички", — підсумували вчені.

Витончені та складні гліфи, які використовувалися як літери в письмовій мові Рапа-Нуї, зовсім не схожі на європейські літери. На що провідний автор дослідження Сільвія Феррара, філолог з Болонського університету, зауважила: "Історично кажучи, якщо ви запозичуєте систему письма, то ви зберігаєте її якомога ближче до оригіналу".

"Це чудовий розвиток. Я насправді вважаю, що ронгоронго є одним із небагатьох незалежних винаходів писемності в історії людства, подібно до писемності шумерів, єгиптян і китайців. Але віра — це інша річ, ніж точні дані… тому в ідеалі ми хотіли б протестувати всі таблички", – зазначив Рафал Вєчорак, хімік з Варшавського університету, який також вивчав таблички з острова Пасхи з написом Ронгоронго.

Історична довідка

Ронгоронго позначає загадкову систему письма, що використовувалася корінним населенням острова Пасхи (також відомого як Рапа-Нуї), що належить до території Чилі, у південній частині Тихого океану. Письмо складається з сотень символів, що представляють зображення людей, тварин, рослин, а також абстрактні форми. Вважається, що ці символи могли використовуватися для запису міфів, легенд, ритуальних пісень, ведення генеалогії або інших важливих для культури Рапа-Нуї текстів.

Збережені артефакти з ронгоронго дуже рідкісні, адже до наших днів збереглось досить мало екземплярів. Наразі деякі дощечки знаходяться під вартою у католицьких монахинь (Рим). Їхнє вивчення продовжує викликати великий інтерес серед науковців, зокрема лінгвістів, істориків та археологів, оскільки таке відкриття могло б пролити більше світла на історію та культуру острова Пасхи, як одного з найбільш ізольованих населених місць на Землі.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, коли первісні люди перетнули Альпи.

  • Вас також може зацікавити:

Чому вимерли неандертальці в Європі: вчені ще на крок наблизилися до розкриття таємниці

Крок до необмеженої чистої енергії: вчені встановили "термоядерний" рекорд

Як люди навчилися ходити: вчені знайшли відповідь на питання...у вусі