RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Супутники Starlink можуть вийти з ладу: у Маска придумали, що робити

Компанія SpaceX Ілона Маска протягом шести місяців планує позбутися 100 супутників через конструкторський недолік, який може вивести з ладу всі супутники. Вчені планують "звести" супутники з орбіти, щоб вони згоріли в атмосфері Землі, однак кліматологи вже б'ють тривогу.

Про це повідомляє Space.

Читайте також: Смак – просто космос! Приготована на МКС японська страва виявилася смачнішою, ніж на Землі

Як пояснила старший науковий співробітник Даремського університету Фіона Томсон, вчені не знають, який вплив на клімат планети можуть мати мільйони частинок космічних супутників, а "провал космічного сектора" може призвести до посилення кліматичної кризи.в атмосфері Землі.

Вже відомо, що "низька навколоземна орбіта", де розташовані супутники, надзвичайно перевантажена: тільки у Starlink запустила на понад 5000 космічних апаратів. Тож вчені наголошують, що "прибирання сміття" повинно бути пріоритетом для космічного сектору.

Відповідно до сучасних уявлень і планів запущені космічні апарати мають бути прибрані з орбіти протягом 25 років одним із двох шляхів:

  • переміщенням вгору, у так звану "цвинтарну орбіту";
  • переміщенням донизу і спуск в атмосферу Землі.

Супутники, що розташовуються на нижчій орбіті, зазвичай проєктуються так, щоб вони використовували паливо, що залишилося, і силу тяжіння Землі для повторного входу в атмосферу. У разі контрольованого входу в атмосферу космічний корабель входить в атмосферу в заздалегідь встановлений час і приземляється в найвіддаленішій частині, також відомій як "кладовище космічних кораблів" або точка Немо. Однак у разі неконтрольованого входу в атмосферу космічні апарати згорають у земній атмосфері.

Зазначимо, що NASA і Європейське космічне агентство просувають цю форму утилізації як частину філософії дизайну, що називається "проєктування заради загибелі". Водночас кліматологи не в захваті від такого плану.

Раніше ми розповідали про те, що в NASA показали неймовірні фото полярного сяйва на Землі, зняті з МКС.

  • Вас також може зацікавити:

Позаземне життя - не фантастика: NASA виявило 85 екзопланет, схожих на Землю

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Вчений NASA 40 років тому попереджав про спеку: далі аномалій буде ще більше