RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Смак – просто космос! Приготована на МКС японська страва виявилася смачнішою, ніж на Землі

На Міжнародній космічній станції (МКС) був проведений унікальний експеримент з приготування пасти місо з ферментованих соєвих бобів - як показало дослідження швидкість ферментації їх у космосі була швидшою, ніж на Землі, а сам продукт вийшов смачнішим.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на New Scientist.

Вчені з Технічного університету (Данія) вирішили дослідити, як відсутність гравітації впливає процес ферментації їжі. Адже у довгострокових космічних місіях, таких як польоти на Марс, важливо забезпечити астронавтів достатньою кількістю їжі. Висновки вчених оприлюднені на bioRxiv.

Читайте також: Учені виявили планетарну освіту в системі зірки, яка розташована в 176 світлових роках від Землі

Зразок пасти місо, ферментованої на МКС

Для експерименту було створено три порції пасти місо, що складалися з варених соєвих бобів та закваски на основі рису з грибом Aspergillus oryzae. Усі порції було заморожено, а одну з них відправили на МКС для ферментації протягом 30 днів.

Важливо відзначити, що експеримент проводився без спеціального обладнання для ферментації, а лише з використанням контейнера з датчиками для контролю температури, вологості, тиску та радіації.

Продукт, який вдалося створити на МКС порівняли зі зразками, приготовленими на Землі. Виявилося, що паста, приготовлена в умовах невагомості. Вона була темніша, гостріша і мала більш виражений смак розумами (це смак, характерний для місо та асоціюється з м'ясом, - ред).

Вчені зробили висновок, що ферментація відбувалася швидше на МКС через відсутність гравітації, що посилило характерні смакові якості пасти. Цей експеримент є частиною більш складних досліджень, спрямованих на вивчення впливу космічного середовища на їжу.

З точки зору фахівців, результати цього експерименту допоможуть розробити нові методи приготування їжі для космічних місій та забезпечать астронавтів смачним та поживним продуктом у довгих космічних подорожах.

Більше того, дослідження можуть мати практичне застосування і на Землі, а знання про вплив невагомості на ферментацію можуть привести вчених до розробки нових методів і технологій для поліпшення якості та смаку продуктів на Землі.

Довідка: ферментація є важливим процесом у харчовій промисловості, що використовується для приготування різних продуктів, таких як сир, йогурт, пиво та вина.

Раніше ми розповідали про те, що в NASA показали неймовірні фото полярного сяйва на Землі, зняті з МКС.

  • Вас також може зацікавити:

Позаземне життя - не фантастика: NASA виявило 85 екзопланет, схожих на Землю

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Вчений NASA 40 років тому попереджав про спеку: далі аномалій буде ще більше