RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чому кров стає зеленою на глибині океану: вчені пояснили дивну ілюзію, відео

За певних обставин, наприклад на глибині океану, людська кров може здаватися зеленою. Така дивна ілюзія пояснюється тією ж причиною, чому риби глибоко в Сутінковій зоні океанів набули червоного кольору.

Причина тому досить проста, пише IFLScience.

Читайте також: В Амазонії знайшли останки найбільшого у світі дельфіна, який жив 16 млн років тому: фото

Вчені наводять приклад з аквалангістом, якого приблизно на глибині 20 метрів (65 футів) під океаном вкусила риба мурена. На відео, яке надав пірнальник, видно, що його кров змінила природний колір на зелений.

Як відомо зі шкільної програми, будь-який предмет ми бачимо завдяки тому, що світло відбивається від нього і потрапляє в наші очі. Червоні предмети здаються червоними, тому що вони поглинають інші спектри світла, відбиваючи червоне світло.

Однак в реальності цей процес відбувається складніше, оскільки об’єкти зазвичай відбивають світло з різними діапазонами довжини хвиль. Кров поглинає більше кольорів і відбиває світло переважно в червоному спектрі, і у меншій кількості відбиває зелене та синє світло.

Водночас якщо дивитися на воду в океані, то вона здаватиметься злегка синьою через поглинання великої кількості світла в червоних довжинах хвиль. Якщо спуститися досить глибоко, світло в червоних довжинах хвиль буде поглинатися ще сильніше, тож тільки зелене світло буде видно вашим очам або фотокамерам.

Через те, що червоне світло добре поглинається водою, багато риб, які живуть на глибині, набули червоного кольору.

"На досить великій глибині такі тварини перетворюються на невидимок. Чорні тварини поглинають усі доступні кольори світла, а червоні також здаються чорними, оскільки це світло не відбивається. Тому глибоко в океані переважають червоні та чорні тварини", — пояснюють у Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США.

Нагадаємо, перші в історії підводні розкопки виявили древнє місто на дні Чорного моря.

  • Вас також може зацікавити:

На дні Тихого океану знайшли загадкове "золоте яйце": фото

Японці створили новий апарат: здатен виробляти воду і кисень на Місяці

Це може призвести до революції у науці: вчені знайшли людські мізки, якім понад 10 тисяч років, фото