RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Перші в історії підводні розкопки виявили древнє місто на дні Чорного моря: фото знайдених артефактів

Унікальні підводні розкопки розпочалися у Чорному морі у 2020 році. В результаті цієї експедиції виявлено тисячолітні артефакти та стародавнє портове місто, яке проіснувало 1500 років.

Це перші в історії підводні розкопки в Чорному морі, що надали унікальні свідчення цивілізації, яка давно зникла, повідомляє Ancient Origins.

Читайте також: На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Колишня гавань Керпе була важливим перевалочним пунктом упродовж століть. За правління Османської імперії вона служила життєво важливим портом, забезпечуючи Стамбул деревиною, вугіллям та будівельними матеріалами. Однак історія гавані походить від набагато ранніх часів, про що свідчать виявлені під водою останки.

Археологи виявили безліч амфор, судин, які використовувалися для транспортування рідин та сипких матеріалів у давнину. Ці знахідки свідчать про те, що затонуле поселення було жвавим торговим центром.

Справжнім проривом стало відкриття давньої гавані. Саме залишки пірсу, що належить гавані стародавнього Керпе, спонукали до початку розкопок 2020 року. Вчені поринули на глибину 4 метри, приблизно за 80 метрів від берега. На площі близько 2000 квадратних метрів їм вдалося виявити розрізнені артефакти та дві секції стародавнього пірсу.

Розкопки проводяться Управлінням музеїв Коджаелі під керівництвом Міністерства культури та туризму, Головного управління культурної спадщини та музеїв. Експедиція продовжується, і дослідники сподіваються розкрити більше таємниць цього загубленого міста.

Раніше ми також розповідали про бронзову "руку" з написом майже зниклою васконською писемністю.

  • Вас також може зацікавити:

В Болгарії знайшли рідкісний медальйон римського імператора Каракалли: як виглядає знахідка

На острові Пасхи знайшли невідомий вид писемності: чим унікальний

Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: в київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження