RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Унікальне відкриття археологів: для чого вікінги пиляли зуби і деформували черепи

Вчени виявили, що скандинави модифікували тіла в епоху вікінгів не лише за допомогую татуювань, але й шляхом підпиляних зубів і штучно деформованих черепів. Більшість цих прикладів походять зі шведського острова Готланд у Балтійському морі.

Про це йдеться у матеріалі Newsweek.

Читайте також: У Болгарії знайшли залишки міста часів Давнього Риму: що відомо

Під час дослідження вчені виявили дві форми модифікації тіла в суспільствах епохи вікінгів. Перша практика - це запилювання горизонтальних борозенок на зубах. Друга передбачає штучне подовження черепів.

Перші відомі в даний час випадки підпилювання зубів у Північній Європі можна віднести до останніх десятиліть перед епохою вікінгів. Під час дослідження вчені ідентифікували понад 130 останків чоловічої статі, що мають цю модифікацію. З іншого боку, приклади деформації голови "рідкісні": у Скандинавії епохи вікінгів відомо лише три випадки. Усі ці останки датуються приблизно одним і тим самим часом, пізньою епохою вікінгів.

Дослідники припускають, що обпилювання зубів можна розглядати як "обряд ініціації" і таємний знак ідентифікації закритої соціальної групи чоловіків.

На думку дослідників, деформації черепа, що спостерігаються у жіночих останків, "набагато складніше" пояснити. Але на підставі наявних даних вчені припускають, що цей звичай не був частиною культури Готланда епохи вікінгів, а прийшов у цей регіон із Південно-Східної Європи.

Вікінги були скандинавськими мореплавцями з Норвеґії, Швеції та Данії, чиї набіги та подальші поселення суттєво вплинули на культуру Європи аж до середземноморських регіонів у 790 - c. 1100 рік нашої ери. Усі вікінги були скандинавами, але не всі скандинави були вікінгами. Термін "Вікінг" застосовувався лише до тих, хто вирушив у море з метою отримання багатства шляхом набігів на інші землі. Більшість скандинавів не були вікінгами, а тих, хто торгував з іншими культурами, називали північними людьми, скандинавами або іншими термінами, що позначають їхнє походження.

Нагадаємо, у Британії знайшли скульптуру віком 1800 років.

  • Вас також може зацікавити:

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

В Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисяч років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото

В Британії виявили руїни поселення Залізного віку: проливає світло на життя до завоювання римлянами, фото