RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Японія планує до 2050 року побудувати "космічний ліфт": які можливості відкриє це ноу-хау

Японська корпорація Obayashi, відома тим, що збудувала найвищу вежу у світі, Tokyo Skytree, оголосила, що зможе досягти ще більших висот за допомогою власного космічного ліфта.

Про це пише Sciencealert.

Читайте також: Парад планет 2024: коли у червні можна буде побачити рідкісне небесне явище

Компанія заявила, що розпочне будівництво проекту вартістю 100 мільярдів доларів США до 2025 року і він може розпочати роботу вже у 2050 році.

Водночас, компанія, швидше за все, не розпочне будівництво наступного року, нині вона "займається дослідженнями та розробками, чорновим проектуванням, налагодженням партнерських відносин та просуванням".

Згідно з деякими проектами, космічні ліфти доставлятимуть вантажі на орбіту на електромагнітних транспортних засобах, які називаються альпіністами. Ці альпіністи можуть отримувати живлення дистанційно - наприклад, від сонячної енергії або мікрохвиль - що усуває необхідність у бортовому паливі.

На Землі не вистачить сталі, щоби побудувати космічний ліфт

Зараз одна з найбільших перешкод на шляху будівництва космічного ліфта - це те, з чого зробити трос чи трубу.

Щоб витримати величезну напругу, яку вона піддасться, трубка мала б бути дуже товстою, якби вона була зроблена зі звичайних матеріалів, таких як сталь. Але, якщо спробувати побудувати ліфт зі сталі, знадобиться більше сталі, ніж існує Землі.

Корпорація Obayashi може використовувати вуглецеві нанотрубки. Нанотрубка - це згорнутий аркуш графіту, матеріалу, що використовується в олівцях.

Він набагато легший і з меншою ймовірністю зламається під напругою порівняно зі сталлю, тому космічний ліфт може бути набагато меншим. Але є одна проблема.

Хоча нанотрубки дуже міцні, вони також крихітні, мільярдну частку метра в діаметрі. І дослідники не змогли зробити із довгими. Найдовша всього близько 2 футів.

Хоч би яким був матеріал, є ще й інші проблеми.

Наприклад, трос космічного ліфта буде під таким неймовірним натягом, що може порватися. Удар блискавки може випаровувати його. Є й інші погодні умови, такі як торнадо, мусони та урагани.

Щоб встигнути розпочати будівництво до 2050 року, необхідно подолати безліч перешкод, тим більше, що на будівництво піде 25 років. Але прогнози на 2050 рік завжди супроводжувалися застереженнями щодо розвитку технологій.

Раніше "Апостроф" публікував казкові кадри Північного сяйва в Україні з різних регіонів.

  • Вас також може зацікавити:

На Землю впав супутник NASA? Нові дані про яскравий спалах у Києві

До Землі наближається ще одна комета: її видно буде неозброєним оком

В Україні помітили дивні знаки в небі: минулого року таке вже бачили в Києві, фото