RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Жили понад 200 млн тому: вчені привідкрили таємницю "валлійських драконів"

Вченим вдалося встановити походження валлійських драконів, що жили понад 200 мільйонів років на тропічних низовинах біля моря – відкриття зробили поблизу Кардіффа і Пенарту Великої Британії.

Про це пише "University of Bristol".

Читайте також: У Вірменії виявили поховання двох немовлят під Драконовим каменем: знахідка вразила навіть вчених. Фото і відео

Команда з Брістольського університету провела дослідження, що допомогло розкрити важливі деталі про ранніх валлійських динозаврів. Вчені виявили, що понад 200 мільйонів років тому ранні валлійські динозаври населяли тропічні низовини біля моря – свідченням цьому слугують сліди динозаврів. Сліди динозаврів, виявлені в Баррі та інших прилеглих районах, свідчать про те, що ці істоти пересувалися по теплій низовині.

Відкриття було зроблено поблизу Кардіффа і Пенарту, де скелі з кольорових сланців темного кольору і вапняків свідчать про давнє мілководне море. На кількох рівнях цих скель знайдено скупчення кісток, що включають рештки риб, акул, морських рептилій та подеколи динозаврів.

Оуейн Еванс, колишній студент палеобіології та керівник дослідження, описує це місце так: "Кісткове дно малює картину тропічного архіпелагу, який піддавався частим штормам, що змивали матеріал з усієї навколишньої території, як на суші, так і в морі, в приливну зону".

"Я відвідував узбережжя Пенарту все своє життя, виростаючи в Кардіффі, але ніколи не помічав скам'янілостей. Потім, чим більше я читав, тим більш дивовижним це ставало. Місцеві геологи збирали кістки з 1870-х років, і більшість з них знаходяться в Національному музеї Уельсу в Кардіффі", – говорить він.

Сінді Хоуеллс, куратор палеонтології в Національному музеї Уельсу, підкреслює: "Колекції з Лавернока сягають своїми корінням 19-го століття, і багато ділянок кісткового шару збиралися протягом багатьох років. Виявлення скам'янілостей динозаврів на цьому місці остаточно закріплює його статус одного з найважливіших палеонтологічних місць в Уельсі".

Під час польових робіт у Лаверноку команда знайшла два унікальні експонати:

  • скам'янілі рештки остеодерми плакодонта,
  • гуральну кістку коелаканта.

Керівник дослідження доктор Кріс Даффін тоді вказував: "Рештки целакантів і плакодонтів відносно рідкісні у Великобританії, що робить ці знахідки ще більш дивовижними".

Нагадаємо, раніше вчені розкопали в Іспанії стоянку неандертальців.

  • Вас також може зацікавити:

У Болгарії знайшли залишки міста часів Давнього Риму: чим відоме

Динозаври зі шкірою рептилії та дзьобом, як у папуги: нове дослідження пролило світло на диво еволюції

В Ексетерському соборі в Британії знайшли гробницю племінника Вільгельма Завойовника, фото і відео