RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Четверта битва з "Ромою": як "Шахтар" грає з італійськими клубами

В 1/8 фіналу Ліги Європи донецький "Шахтар" зустрінеться з італійським клубом "Рома", який очолює екс-наставник "гірників" Паулу Фонсека. Також за "вовків" грає екс-півзахисник "Шахтаря" Генріх Мхітарян. Матчі відбудуться 11 і 18 березня.

Читайте в матеріалі "Апострофа": Що відомо про "Рому".

"Апостроф" пропонує згадати, як "Шахтар" грав проти італійських клубів в єврокубкових турнірах.

"Шахтар" і "Рома" вже шість разів зустрічалися в матчах єврокубків.

Вперше шляхи команд перетнулися на груповому турнірі Ліги чемпіонів сезону-2006/07. Тоді "гірники" тільки починали свій шлях в число найкращих клубів Європи. У першому матчі в Римі півтора тайму рахунок не було відкрито, але кінцівку українці провалили і програли з рахунком 0:4. У матчі-відповіді в Донецьку "Шахтар" взяв реванш з мінімальним рахунком.

У сезоні-2010/11 "Шахтар" і "Рома" зустрілися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Український клуб значно підсилив склад з моменту минулої зустрічі з римлянами і зумів домогтися перемоги в першому матчі в гостях з рахунком 3:2. У матчі-відповіді в Донецьку у "Роми" взагалі не було шансів - 3:0 на користь "Шахтаря".

Через сім років команди знову зустрілися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У першому матчі, що проходив в Харкові, "Шахтар" пропустив гол першим, але зумів здобути вольову перемогу з рахунком 2:1. У матчі-відповіді "гірники" у впертій боротьбі поступилися з рахунком 0:1 і вилетіли з турніру за правилом "виїзного гола".

"Шахтар" - "Рома" - 2:1 (відеоогляд)

"Рома" - "Шахтар" - 1:0 (відеоогляд)

Крім матчів з "Ромою", донецький клуб неодноразово грав і з іншими італійськими командами.

У сезоні-1976/77, який став для "Шахтаря" дебютним в єврокубках, донецький клуб в 1/8 фіналу зустрічався з "Ювентусом". У першому матчі в Турині іменитий італійський клуб розгромив "Шахтар" з рахунком 3:0. У матчі-відповіді "гірники" взяли реванш з мінімальним рахунком і вилетіли з турніру.

У сезоні-1997/98 "Шахтар" в 1/8 фіналу Кубка володарів Кубків зустрічався з "Віченцою" і зазнав поразки в обох матчах - 1:3 і 1:2.

У сезоні-2000/01 "Шахтар" потрапив в одну групу з "Лаціо". Тоді римський клуб мав один з найсильніших складів в Європі. У першому матчі "Шахтар" практично без шансів програв в Донецьку з рахунком 0:3. У матчі-відповіді в Римі український клуб з мінімальним рахунком вигравав після першого тайму, але провалив другу половину і був розгромлений - 1:5.

"Лаціо" - "Шахтар" - 5:1 (відеоогляд)

У сезоні-2004/05 суперником "Шахтаря" в груповому турнірі Ліги чемпіонів був "Мілан". У Донецьку італійський клуб здобув перемогу з рахунком 1:0, а в Мілані "гірники" були розбиті - 0:4.

Через рік "Шахтар" зустрівся з "Інтером" в кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів. У Донецьку італійці перемогли з рахунком 2:0, а в Мілані була зафіксована нічия - 1:1.

Через два роки "Шахтар" і "Мілан" знову опинилися в одній групі Ліги чемпіонів. Італійці і в цей раз виявилися значно сильнішими - 4:1 і 3:0.

У сезоні-2012/13 "Шахтар" потрапив в одну групу Ліги чемпіонів з "Ювентусом". Донецький клуб домігся в Турині почесної нічиєї з рахунком 1:1, але вдома програв - 0:1.

У сезоні-2017/18 суперником "Шахтаря" в груповому турнірі Ліги чемпіонів став "Наполі". У першому матчі в Україні донецький клуб виграв з рахунком 2:1, але в гостях був розгромлений - 0:3.

У минулому сезоні "Шахтар" в групі Ліги чемпіонів грав з "Аталантою". "Гірники" виграли в Італії з рахунком 2:1, але на своєму полі зазнали поразки - 0:3. Після вильоту з Ліги чемпіонів "Шахтар" перейшов до Ліги Європи, де дійшов до півфіналу, в якому був розбитий "Інтером" з рахунком 0:5.

"Інтер" - "Шахтар" - 5:0 (відеоогляд)

У нинішньому сезоні "Шахтар" і "Інтер" виявилися в одній групі Ліги чемпіонів. Обидва матчі завершилися з рахунком 0:0 і це дозволило українцям випередити італійців в турнірній таблиці і перейти в Лігу Європи.

"Шахтар" - "Інтер" - 0:0 (відеоогляд)

"Інтер" - "Шахтар" - 0:0 (відеоогляд)

Загальний баланс зустрічей "Шахтаря" з італійським клубом явно не на користь українців: п'ять перемог при 14 поразках і чотирьох нічиїх. Втім, з "Ромою" донецький клуб має позитивну статистику: чотири перемоги і дві поразки при різниці м'ячів 9-8.

Таким чином, в найближчих матчах "Шахтар" цілком здатний поліпшити приємну статистику в матчах з "Ромою".