RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

МОК схвалив участь росіян і білорусів в Олімпіаді-2024, але є нюанс

Деяких російських та білоруських атлетів допустили до участі в Олімпійських іграх, що відбудуться влітку у Парижі, але зі значними обмеженнями та за певних умов – вони не підтримують російсько-українську війну та не пов'язані з армією РФ.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Так, згідно з інформацією видання, через війну в Україні атлети з Росії та Білорусі братимуть участь в Олімпіаді в Парижі лише як нейтральні окремі учасники зі значними обмеженнями.

Умови допуску російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри передбачають, що вони не підтримують будь-яке вторгнення в Україну та не мають зв'язків з армією чи службами безпеки Росії та Білорусії. Медалі, здобуті цими спортсменами, не будуть враховуватися в загальному рейтингу Олімпійських ігор, а церемонії нагородження проводитимуться під спеціальним прапором та супроводжуватимуться музикою без слів.

Попередньо, МОК уже схвалив участь 12 нейтральних атлетів з паспортами Росії і 7 громадян Білорусі. Повні квоти складають відповідно 54 та 28 місць, проте комітет передбачає, що вони не будуть заповнені в повному обсязі.

Читайте також: Білорусів і росіян допустили на Олімпіаду та Паралімпіаду 2024 з тенісу

На Олімпіаді-2024 не буде національних команд Росії та Білорусії, тому окремо допущені атлети не братимуть участь у церемонії параду команд на відкритті ігор 26 липня. Деякі російські спортсмени вирішили приєднатися до національних команд інших країн. Зокрема, МОК дозволив плавчині Анастасії Кірпічніковій виступати в складі команди Франції, а борця Олександра Комарова зарахували до складу команди Сербії.

"Оскільки вони є індивідуальними атлетами, то не братимуть участь в параді делегацій під час церемонії відкриття”, - сказано в офіційному повідомленні МОК.

Мер Парижа Анн Ідальго, яка вже давно виступала проти участі Росії в Олімпійських іграх у Парижі, підтримала рішення організаторів.

"Допоки російські війська бомбардують Україну і цивільне населення, допоки російські солдати окуповують її територію, я не хочу, щоб російські атлети брали участь в спортивних подіях. Франція завжди стоятиме на боці українського народу”, - заявила Анн Ідальґо у спеціальному коментарі для агенції Reuters.

У комітеті нагадали, що в попередній олімпіаді в Токіо 2020 року брали участь 330 російських атлетів і 104 білоруських.

При цьому, російське міністерство закордонних справ 20 березня заявило, що обмеження щодо російських атлетів несправедливі.

Раніше ми писали, що МОК вирішив, що Росія та Білорусь не братимуть участь на літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

  • Читайте також:

Спорт "поза політикою"? МОК дозволив росіянам і білорусам їхати на Олімпіаду 2024

Допуск росіян і білорусів на Олімпіаду – 2024: Україна різко відповіла МОК

МОК переглянув рішення про дискваліфікацію Харлан: у Мінспорту озвучили деталі