RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Помер видатний український футболіст і тренер: був у легендарній команді Лобановського

Сьогодні, 29 квітня, помер український футболіст і колишній тренер національної збірної України, почесний громадянин міста Суми Михайло Фоменко – чоловік мав онкологічне захворювання.

Про це повідомляє портал "Sport.ua".

Читайте також: Лідер збірної України заявив, що готовий йти воювати: озвучено умову

Зауважується, що український футболіст і колишній тренер національної збірної України, Михайло Фоменко - заслужений тренер України та Грузії - на момент смерті мав 75 років, боровся з онкологічним захворюванням.

Михайло Іванович Фоменко народився 19 вересня 1948 року у селі Мала Рибиця, Сумська область. Він був видатним українським футболістом, що грав на позиціях захисника і півзахисника, а пізніше став відомим як головний тренер національної збірної України у 2012-2016 роках.

Фоменко був вихованцем сумської футбольної школи "Спартак", у складі клубу він розпочав професійну кар'єру. Пізніше він здобув славу, виступаючи за футбольний клуб "Динамо" Київ та "Зоря". Серед нагород здобув перше місце в чемпіонаті країни, тричі ставав чемпіоном СРСР, отримав Кубок володарів кубків і Суперкубок УЄФА.

З 1972 по 1976 рік Фоменко представляв збірну СРСР з футболу – став віце-чемпіоном Європи 1972 року і бронзовим призером Олімпіади (1976).

Після завершення активної ігрової кар'єри через травму спини у віці 30 років Фоменко два роки навчався у Вищій школі тренерів, отримав диплом і розпочав тренерську діяльність. Він був головним тренером ФК "Фрунзенець" Суми (1979), а потім тренером у "Динамо" Київ (1980-1984). Згодом Фоменко очолював і інші спортивні клуби, серед них харківський "Металіст", чернігівська "Десну", київський клуб "ЦСКА-Борисфен" (1994-1996).

26 грудня 2012 року Фоменко був призначений головним тренером національної збірної України – під його керівництвом команда вийшла на Чемпіонат Європи 2016. Він подав у відставку 23 червня 2016 року після того, як збірна не змогла досягти значущих успіхів на турнірі.

В 2023 році він повідомив, що бореться з онкологічним захворюванням, проте 29 квітня 2024 року стало відомо про смерть колишнього тренера.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що помер скандальний академік Толочко, який заперечував Голодомор і підтримував "русскій мір".

  • Вас також може зацікавити:

З дитинства мав сильний характер: на війні загинув боксер з Криму

Що зараз із колишнім футболістом Мілевським, який був у комі через зловживання алкоголю

Перейшов на бік росіян і втік з Херсона: помер відомий футбольний тренер