RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Помер скандальний академік Толочко, який заперечував Голодомор і підтримував "русскій мір"

Помер український історик, академік НАН України, народний депутат III й IV скликання Петро Толочко, якийзаперечував Голодомор як геноцид українців та називав себе частиною "русского міра".

Про це повідомив народний депутат України II скликання Дмитро Степанюк.

Читайте також: Помер відомий письменник і блогер Дмитро Капранов

Толочко народився в селі Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області. У 1960-му закінчив історико-філософський факультет Київського університету, а 1966 року – аспірантуру Інституту археології АН УРСР. Захистив кандидатську дисертація "Історична топографія стародавнього Києва" та докторську дисертацію "Київ і Київська земля в період феодальної роздрібненості Русі XII—XIII ст.".

Він був автором близько 400 наукових праць, у тому числі 25 монографій, серед них - "Історична топографія стародавнього Києва", "Древний Киев", "Історичні портрети", "Літописи Київської Русі".

Петро Толочко був відомим проросійськими поглядами. Зокрема, заперечував Голодомор як геноцид українців та в різних інтерв'ю називав себе частиною "російського світу". Так, відомо, що він був автором низки публікацій критичного характеру на тему подій Євромайдану та українського сьогодення в російських інтернет-виданнях, а також підтримував погляди російського диктатора Волоимира Путіна на історичну спадщину.

В той же час після російського вторгнення в Україну, 8 березня 2022 року Петро Толочко підписав Колективну заяву до Президії Російської академії наук від членів НАН України – іноземних членів РАН, у якій науковці заявили про засудження війни та вихід зі складу іноземних членів РАН.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в боях за Україну загинув мер Лебедина на Сумщині Олександр Бакликов.

  • Вас також може зацікавити:

Віддали життя за Україну: хто з відомих акторів загинув на фронті за час повномасштабної війни

У боях під Бахмутом загинув відомий активіст та журналіст

У Києві на прощання з легендарним командиром "Да Вінчі" прийшли тисячі людей: фото та відео