RU  UA

"В ОП відбувається кримінальний злочин": Ігор Смешко на «Апостроф TV» у Руно

Глава партії «Сила і Честь» Ігор Смешко в інтерв'ю Роксані Руно в програмі «Всьо по бєспрєдєлу» на «Апостроф TV» заявив, що громадяни не відчувають себе в безпеці в країні, люди з подвійним громадянством не повинні бути на держпосади, а президент став заручником свого оточення.

Про безпеку в Україні

Смешко не вважає, що в останні роки українці в своїй країні можуть відчувати себе в безпеці.

«Українці в Україні не можуть себе почувати в безпеці. Саме це призвело до того, що кілька років тому, я для себе прийняв драматичне рішення піти в політику, тому що я, моя сім'я і країна опинилися в небезпеці. Зараз ніхто в країні не може відчувати себе в безпеці, тому що органи державної влади втратили керування, моя особиста точка зору. Непрофесіоналізм в органах держуправління давно загрожує національній безпеці і обороні», - пояснив він.

Про друге громадянство в Україні

Політик запевняє, що подвійне громадянство є вкрай неприйнятним для тих осіб, які йде на держпосади і в держструктури.

«На сьогоднішній день українське законодавство прописано так, що подвійне громадянство ми не визнаємо, але немає алгоритму, згідно з яким можна позбавити людину другого паспорта, якщо з'ясовується, що у нього два громадянства. Ми себе не захистили, так як це зробили країни Заходу. Другий паспорт у людей, які знаходяться в рядах вищої державної влади, а особливо спецслужби - це нелояльність до своєї держави. Адже у людини є «запасний аеродром». Пересічним громадянам можна дати хоч п'ять паспортів, але якщо йдете на держслужбу, то здай документи», - розповів він.

Про систему влади в Україні

Він упевнений, що політична система управління Україною не є демократичною і в цих умовах президент став заручником свого оточення.

«Ми копіювали систему влади російську. Це авторитарна система, де президент практично всім керує. Прем'єр - це номінальна фігура, так як у нього немає спецслужб і правоохоронних органів. І російська система була скопійована для того, щоб все спихати на прем'єрів. Зеленський отримав авторитарну систему, якої не мав ні Кравчук, ні Кучма, так як у нього було монобільшість. Він міг швидко змінити авторитарну систему на демократичну, але президент не знав, що йому робити. І тепер у нас глава Офісу президента - це віце-президент. Він начебто перед кримінальним кодексом не за що не відповідає. Але бере телефон і може зателефонувати прем'єру, голові Верховної Ради, висловити свої побажання, і вони будуть виконуватися. При демократії - це кримінальний злочин. Виконавча гілка влади не може впливати на законодавчу і судову гілки влади, але впливає. І в сьогоднішній момент президент є заручником свого оточення», - розповів Смєшко.