RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Загибель МН17: у справі спливли таємничі слідчий та замовник

У ЗМІ розповіли про німецького приватного детектива на ім'я Йозеф Реш, який за завданням замовника займався справою про катастрофу малайзійського Boeing на Донбасі і знайшов цінну інформацію.

Про це пише "Медуза".

Детектива, який здійснив власне розслідування обставин авіакатастрофи на сході України, тепер залучили до справи як свідка. Клієнт, на замовлення якого діяв Йозеф Реш, пропонував $47 млн тому, хто надасть інформацію про винуватців авіакатастрофи. Детектив стверджує, що знайшов інформатора, який розповів, як був збитий Boeing. Журналісти зібрали все, що відомо про розслідування приватного детектива.

Розслідуванням авіакатастрофи борту MH-17, що сталася 17 липня 2014 року, займаються Нідерланди. Восени 2016-го влада країни планує опублікувати результати кримінального розслідування; серед іншого, у звіті передбачається відповісти на запитання, звідки саме стріляли по малазійському Boeing. Ці дані доповнять інший нідерландський звіт, присвячений катастрофі літака; його автори дійшли висновку, що Boeing був збитий із зенітного ракетного комплексу "Бук" боєголовкою 9H314M.

Крім влади Нідерландів розслідуванням причин падіння Boeing займався німецький приватний детектив Йозеф Реш, якому належить детективне агентство Wifka.

Розслідування замовив у 2014 році анонімний клієнт. Реш стверджує, що вони ніколи не зустрічалися і що він поняття не має, хто його клієнт. Усі переговори проводилися через довірену особу. Про "зв'язкового" теж немає жодних даних; обставини його спілкування з детективом у різних джерелах викладено по-різному: за одними даними, вони спілкувалися по листуванню, за іншими — представник клієнта "говорив" німецькою мовою зі швейцарським акцентом.

Клієнт запропонував заплатити $30 млн тому, хто надасть інформацію про винних у катастрофі (у цю суму не входить гонорар самого детектива). Пізніше він вирішив збільшити винагороду на $17 млн - за інформацію про уряди або організації, які намагаються приховати обставини події. Він також пообіцяв надати потенційному інформатору документи на нове ім'я.

Список питань, за відповіді на які було оголошено винагороду, у вересні 2014 року публікувався на сайті детективного агентства Wifka: "Хто збив MH-17 17 липня? Хто наказав? Хто приховує докази про подію (в тому числі, якщо це сталося випадково і не з політичних, економічних або військових причин)? Хто може надати інформацію про обставини, які призвели до катастрофи? Хто безпосередньо причетний до події? Що сталося з людьми, які брали участь в операції? Що сталося з використаною зброєю? Хто може назвати імена людей, які схвалили пуск ракети?"

Щедра винагорода привернула увагу великої кількості інформаторів: за словами Реша, з ним зв'язалися дві тисячі осіб. Проте лише один з них надав інформацію про тих, хто намагається приховати обставини авіакатастрофи. За даними Der Spiegel, серед інших з Решем зв'язувався представник української секретної служби (який саме, не уточнюється). Відомості інформаторів суперечили один одному; багато повідомлень відсіяли одразу (переважно ті, які надходили електронною поштою), але більше сотні пройшли перевірку.

Як розповів Реш, основним інформатором став чоловік середніх років з європейської країни. Він прийшов з розповіддю до детектива додому на складному велосипеді — інформатор вирішив не їхати автомобілем, оскільки так його можна було відстежити за номерами; щоб позбутися можливих "хвостів", частину шляху він пройшов лісом.

Детектив організував для нього приватну зустріч з представником клієнта, за підсумками якої всі залишилися задоволені. Чи отримав інформатор повну суму ($47 млн), невідомо. Розмір свого гонорару детектив не розкриває.

Фото Ullstein Buchverlage / YouTube

Через зобов'язання перед клієнтом Реш не може навести доказів того, що розказане ним — правда. Німецьким журналістам він показував виписку зі свого рахунку, куди надходив гонорар за розслідування. "Якщо мені хтось не вірить, їм доведеться жити з цим. Повірте, мої пошуки інформації про те, як був збитий MH-17, тривали більше місяця. Це був непростий час", — сказав Реш в інтерв'ю журналу Stern.

Детектив стверджує, що не знає відповіді на питання "Хто збив Boeing?" — а якби знав, то однаково не сказав би через зобов'язання перед клієнтом. При цьому Реш заявляє, що якщо б люди з'ясували, що сталося з Boeing, "лиха стало б більше". За його словами, "якщо б це стало відомо, влада деяких країн отримала б проблеми, а разом з ними і мешканці (цих країн)". З цих причин Реш волів завершити розпочате за замовленням клієнта, а потім самоусунутися. "Я недооцінив цю історію", — зазначив він. Через розслідування йому надходили дзвінки та листи з погрозами, його телефон також нібито поставили на прослуховування.

У березні 2016 року будинок і офіс сищика в Німеччині обшукали нідерландські поліцейські (за погодженням з місцевими правоохоронними органами). 1 червня за запитом Нідерландів влади Швейцарії вилучили вміст банківської комірки Реша — у ній можуть бути документи стосовно замовника розслідування та головного інформатора. Слідчі з Нідерландів вважають, що через оголошену винагороду з Решем могли зв'язатися люди, причетні до авіакатастрофи. Самого детектива вже допитали у справі про малайзійський Boeing як свідка.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в соцмережах опублікували фотографію частини ракети зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого імовірно в липні 2014 року був збитий у небі над Донбасом Boeing 777 Малайзійських авіаліній рейсу MH17.