RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, чому РПЦ не вдалося зірвати Всеправославний Собор

Московський патріархат розраховував зірвати Всеправославний собор, але йому це не вдалося.

Таку думку висловив в інтерв'ю з Апострофом" відомий вчений-релігієзнавець, народний депутат Віктор Єленський.

"Верховна рада звернулася до Вселенського патріарха, оскільки вважає, що Константинопольська церква є Церквою-матір'ю для української Церкви і вона повинна розглядати це питання. Константинопольської церкви належить особливе місце в Православ'ї взагалі і в тому, що стосується України. Ми знаємо також, що питання автокефалії на цей собор не виносилося, щоб зберегти той дуже тендітний консенсус, який існував між Церквами у вирішенні тих проблем, які були винесені. Це дуже невелика кількість питань з числа тих, які пропонується розглянути ще з 1960 років", — розповів учений.

На його думку, Московський патріархат став жертвою власних інтриг.

"Тому що насправді ніяких серйозних підстав для того, щоб не прибути на Собор, не було. Це по-перше. По-друге, вже на самому Соборі представник Албанської Православної Церкви заявив, що прийняття рішень консенсусом заведе Православ'я у глухий кут. Тому що завжди знайдеться той, хто виступить проти чи буде мати особливу думку. По-третє, єпископи, яких кличуть на Собор, зобов'язані бути присутнім на ньому, якщо вони не є хворими. Про це йдеться у канонічному правi Православної Церкви. Тому всі ці демарші, звичайно, будуть дозволені. Наприклад, цей Собор може бути оголошений першою сесією, через деякий час може бути скликана наступна сесія", — зазначив він.

"Таким чином, Собор зірвати не вдалося. Хоча, по всій видимості, Московський патріарх розраховував на це, вважаючи, що він буде тримати Вселенського патріарха в напрузі: мовляв, якщо буде так, то ми приїдемо, а якщо інакше, то ми не будемо брати в ньому участь. Це могло б продовжуватися нескінченно. Але Вселенський патріарх проявив принциповість, і ми бачимо, що з 14 церков, які повинні були прибути на собор, десять прибули", — додав релігієзнавець.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": У Росії серйозно розглядають можливість автокефалії для Української церкви.