RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Росії серйозно розглядають можливість автокефалії для Української церкви

Відомий учений-релігієзнавець розповів про реакцію на українське питання на Всеправославному Соборі

Відомий учений-релігієзнавець розповів про реакцію на українське питання на Всеправославному Соборі Народні депутати від "Опозиційного блоку" направили лист вселенському патріарху Варфоломію (на фото в центрі) з метою зберегти вплив Московського патріархату на території України Фото: EPA/UPG

Сьогодні стало відомо, що близько сорока народних депутатів, більшість з яких представляють "Опозиційний блок" направили лист Вселенському патріарху Варфоломію I. У листі депутати висловлюють “стурбованість ініціативами політичних авантюристів змінити існуючий канонічний устрій в Україні". Мова йде про звернення Верховної ради до патріарха Варфоломія з проханням об'єднати українські православні церкви в одну і надати їй автокефалію. Ситуацію із зверненнями парламентаріїв, а також перспективи позитивного вирішення "українського питання" "Апострофу" коментує відомий учений-релігієзнавець, народний депутат ВІКТОР ЄЛЕНСЬКИЙ.


- Які наслідки може мати звернення народних депутатів "Опозиційного блоку" до Вселенського патріарха Варфоломія?


- Вони хочуть показати Вселенському патріарху, що не всі в Україні і в українському парламенті щасливі від того, що він встановить свою юрисдикцію в нашій країні або дасть Православній Церкві в Україні автокефалію. Вони хочуть підкреслити, що вони воліли б зберегти у нас юрисдикцію Московського патріархату і московський вплив. Ось і всі послання.

- Депутати в цьому листі просять не надавати автокефалію Українській церкві і говорять про те, що політики хочуть втрутитися в цей процес?

- Неможливо знайти жодного аргументу, який би доводив, чому українська православна церква не може мати автокефалію. Тому вони нічого про це не говорять, але вони натякають на те, що хочуть зберегти юрисдикцію Московського патріархату.

- Відомо, що патріарх Варфоломій вже отримав звернення українського парламенту і тепер повинен дати відповідь, сьогодні або завтра.

- Я не можу сказати, коли він дасть відповідь. Очевидно, існує логістика доставки цього листа. Зрозуміло, що зараз патріарх Варфоломій головує на Всеправославному Соборі і тому зараз не може відповісти. Але зрозуміло, що він поставиться до постанови Верховної ради зі всією серйозністю.

- Російський патріарх Кирило проігнорував Всеправославний Собор. Чи може це спонукати патріарха Варфоломія бути більш прихильним до України?

- Ми сподіваємося, що Константинопольський патріарх почне процедуру, результатом якої буде автокефалія Православної Церкви в Україні. Те, що Московський патріарх не приїхав на Собор з міркувань, які не можна визнати серйозними або поважними, показує, очевидно, що в Москві розуміють, що українське питання може бути вирішене. Один з відомих московських церковних діячів, який займається Україною, протоієрей Микола Балашов поспішив заявити, що, мовляв, в Православ'ї не прийнято мститися один одному, і таким чином він сподівається, що Вселенський патріарх нам не дасть автокефалію. Тобто вони цю можливість серйозно розглядають.

- Патріарх Кирило вже попередив Варфоломія, що будь-який його крок щодо України може призвести до розколу в світовому Православ'ї.

- Таке ж попередження було, коли мова йшла про Естонію. Коли вирішувалося естонська питання, то на три місяці було припинено євхаристійне спілкування. Патріарх Кирило хоче, звичайно, зберегти юрисдикцію Москви над Україною, а також вплив його ідей і доктрин, які мають мало спільного з Православ'ям, богослов'ям і Ісусом Христом. Тому його демарші зрозумілі.

- Чи не було б українського парламенту доцільніше звертатися до учасників Собору, а не до патріарха Варфоломія конкретно?

- Верховна рада звернулася до Вселенського патріарха, оскільки вважає, що Константинопольська церква є Церквою-матір'ю для української Церкви, і вона повинна розглядати це питання. Константинопольській церкві належить особливе місце в Православ'ї взагалі і в тому, що стосується України. Ми знаємо також, що питання автокефалії на цей собор не виносилося, щоб зберегти той дуже тендітний консенсус, який існував між Церквами у вирішенні тих проблем, які були винесені. Це дуже невелика кількість питань з числа тих, які пропонується розглянути ще з 1960 року.

- Частину цих питань не розглядаються на Соборі саме на вимогу Московського патріарха, хоча сам собор він проігнорував.

- Я думаю, що він став жертвою власних інтриг, тому що насправді ніяких серйозних підстав для того, щоб не прибути на Собор, не було. Це по-перше. По-друге, вже на самому Соборі представник Албанської Православної Церкви заявив, що прийняття рішень консенсусом заведе Православ'я у глухий кут. Тому що завжди знайдеться той, хто виступить проти чи буде мати особливу думку. По-третє, єпископи, яких кличуть на Собор, зобов'язані бути присутнім на ньому, якщо вони не є хворими. Про це йдеться у канонічному праві Православної Церкви. Тому всі ці демарші, звичайно, будуть дозволені. Наприклад, цей Собор може бути оголошений першою сесією, через деякий час може бути скликана наступна сесія. Таким чином, Собор зірвати не вдалося. Хоча, скоріше за все, Московський патріарх розраховував на це, вважаючи, що він буде тримати Вселенського патріарха в напрузі: мовляв, якщо буде так, то ми приїдемо, а якщо інакше, то ми не будемо брати в ньому участь. Це могло б продовжуватися нескінченно. Але Вселенський патріарх проявив принциповість, і ми бачимо, що з 14 церков, які повинні були прибути на собор, десять прибули.

- Кажуть, що українське питання обговорюється в кулуарах Собору
. Наскільки звернення українського парламенту вплинуло на хід цих кулуарних переговорів?

- Про Україну не можуть не говорити. Якщо українське питання не обговорюється на сесіях Собору, то в кулуарах вже точно про нього говорять. Якщо у православній традиції є така необхідна складова, коли влада звертається про надання автокефалії, то в цьому сенсі звернення Верховної ради буде не зайвим.

Читайте також

Реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами - заступник голови МОН

Студенти в Україні в рамках реформи вищої освіти отримуватимуть гранти, що покриють більшу частину вартості навчання

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Депутати хочуть відправити на перекомісію інвалідів 2-3 груп - добре хоч першу не чіпають