RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кандидата в держсекретарі США запідозрили в нещирості по відношенню до України

Рекс Тіллерсон, якого новообраний президент США Дональд Трамп обрав на посаду держсекретаря США, був нещирим, кажучи про те, що він непричетний до лобіювання компанією ExxonMobil неприйняття санкцій проти Росії.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав український лобіст в США, керівник вашингтонського Центру східноєвропейських перспектив Микола Воробйов.

"Думаю, що це холодний розрахунок (Тіллерсона), а не його реальна позиція, і він просто говорить, що від нього хотіли чути. Все-таки він не був щирим до кінця: коли його запитали, чи є Путін військовим злочинцем, він сказав, що ні, не може так стверджувати. Коли його запитали, чи лобіювала компанія ExxonMobil неприйняття санкцій проти Росії, він відповів, що цього не було, що він тут ні при чому. Хоча насправді, він не міг не знати про лобіювання компанією, керівником якої був", - сказав Воробйов.

"Тобто завданням було сказати, що від нього хочуть почути, та й то він зробив це дуже обережно. Він сказав, що санкції впливають безпосередньо на американський бізнес, тим самим даючи меседж, що через санкції для американців є прямі наслідки. У всякому разі, поле для маневрів він собі залишив. По Криму, думаю, вже змінити щось буде складно, але і визнати його (російським) теж буде складно. Тобто і далі Америка не буде визнавати Крим російським, але де-факто він вже буде територією Росії. Думаю, вони будуть продовжувати визнавати Крим за Україною. При цьому нічого не роблячи, щоб його повернути", - зазначив експерт.

Нагадаємо, в кінці 90-х років Тіллерсон відповідав за проекти ExxonMobil в РФ. У 2011 році він уклав з "Роснефтью" угоду про буріння в Арктиці. Коли ExxonMobil була змушена призупинити співпрацю з "Роснефтью", Тіллерсон виступив проти антиросійських санкцій.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Надія для України чи холодний розрахунок: що означають тези номінанта на посаду держсекретаря США.