RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Темний бік Кремля: в мережі з'явилася колекція документів про агресію Росії

Проект DDoSecrets website розмістив у анонімній мережі в зашифрованому вигляді масштабну колекцію електронного листування, отриману шляхом хакерських зламів та витоків інформації, у якій містяться документи, більшість з яких стосуються агресії Росії в Україні та взаємин Кремля з РПЦ.

Про це повідомляє The New York Times.

Згідно з інформацією, сайтом займається менше 20 осіб, які живуть у різних країнах. Більшість документів є важливими для розуміння російської війни в Україні, а також зв'язків між Кремлем та Російською православною церквою. Їх публікували раніше, однак тепер зібрали у нову колекцію. Усі документи – у публічному доступі. Обсяг зібраного матеріалу – 175 гігабайтів.

"Отримані архіви електронних листів і внутрішніх документів були розміщені по всьому Інтернету, а нова колекція прагне зібрати все в одному місці", – йдеться в матеріалі.

У групі DDoSecrets зазначили, що основні файли нової колекції під назвою "Темний бік Кремля" включають "сотні тисяч повідомлень і файлів російських політиків, журналістів, олігархів, релігійних діячів і націоналістів/терористів в Україні".

Зокрема, сюди також потрапив об'ємний архів матеріалів з МВС Росії, який WikiLeaks відмовився публікувати у 2016 році.

Серед інших, активісти оприлюднили багато російських електронних листів та матеріалів, отриманих хакерською групою "Шалтай Болтай", документи російського експортера зброї "Рособоронекспорт". До переліку потрапили і матеріали щодо фальсифікації історії падіння в Україні малайзійського пасажирського літака рейсу МН17 у 2014 році.

Сайт працює приблизно за моделлю WikiLeaks – запрошуючи хакерів та інформаторів надсилати конфіденційні документи. Оприлюднення цієї інформації багато хто сприйняв як символічну "відплату" Росії за кібернапади під час президентської кампанії в США 2016 року.

Як повідомляв "Апостроф", росЗМІ опублікували "документ", вкрадений хакерами у СБУ.