RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

NASA показало комп'ютерну модель чорної діри: фото і відео

У космічному агентстві США створили комп'ютерну симуляцію, яка показує, як надмірна сила тяжіння чорної діри спотворює світло і деформує її зображення.

Модель чорної діри продемонстрували на офіційному сайті NASA.

Після багатьох років досліджень особливостей поведінки речовини поблизу чорної діри, астрономи створити візуалізацію руху міжзоряного газу по орбіті навколо цього небесного тіла. Виявилося, що рух навколо чорної діри відбувається з різними швидкостями - газ, розташований найближче до чорної діри, обертається зі швидкістю, близькою до швидкості світла, зовнішні його частини - трохи повільніше.

Через вплив магнітних полів спостерігається утворення скупчень речовини - дуже яскравих через високу температуру і щільність. Різниця в швидкості руху шарів викликає появу світлих і темних смуг, які ми можемо бачити на комп'ютерної візуалізації.

Зліва диск виглядає яскравішим, тому що світиться газ на лівій стороні диска рухається так швидко, що через релятивістські ефекти його яскравість збільшується. На правій стороні газ, що віддаляється від нас, стає більш тьмяним. Асиметрія зникає, коли диск звернений до нас лицьовою стороною, тому що з цієї точки зору жодна з його частина не рухається уздовж нашої лінії зору.


Гравітаційне викривлення світла стає надмірним при максимальному наближенні до чорної діри. Тоді внутрішня сторона диска виглядає як яскраве кільце світла, яке, судячи з усього, окреслює чорну діру. Усередині цього фотонного кільця розташована тінь чорної діри, площа якої приблизно в два рази більша, ніж горизонт подій.

Чорні діри - це великі і щільні об'єкти, гравітація яких настільки висока, що притягує навіть фотони. Крім невидимої частини чорної діри, навколо неї існує аккреційний диск - скупчення речовини, що обертається навколо цього небесного тіла і яке ще не перетнуло горизонт подій.

Як повідомляв «Апостроф», астрономи заявили про дивну поведінку однієї з чорних дір.

Раніше в соціальних мережах астрофізики показали перше в історії зображення чорної діри.