RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вчені зробили гучну заяву про останки знаменитого давньоримського полководця: фото

Нові дослідження італійських антропологів з високою ймовірністю підтверджують, що череп знатного римлянина, виявлений на початку ХХ століття на розкопках давньоримського міста Помпеї, може належати полководцю і письменнику Плінію Старшому, який загинув в 79 році нашої ери під час виверження Везувію.

Про сенсаційні результати роботи вчених повідомляє Live Science.

Команда антропологів повторно вивчила знайдені на початку 1900-х років стародавні останки, серед яких був череп, що належав, судячи за кількістю виявлених при ньому дорогоцінних прикрас на одязі і зброї, знатному римлянину.

Ще під час знахідки передбачалося, що загиблим міг виявитися Пліній Старший, який в день, коли Везувій знищив міста Помпеї і Геркуланум, а також знищив вілли в Стабії, командував імперським флотом в Неаполітанському затоці.

З історичних джерел відомо, що полководець зауважив дивну хмару, що піднімалася від Везувію, і направив свої кораблі в Помпеї, щоб врятувати тих, що вижили, проте при цьому сам загинув в порту Стабія. Вважалося, що його тіло безслідно пропало.

Під час нових досліджень антрополог Лучано Фатторі виявив залишки скам'янілого вулканічного попелу на черепі. Це свідчить про те, що він дійсно був знайдений в шарі, що покрив землю в результаті виверження Везувію. Даний факт раніше ставили під сумнів.

Вивчення ізотопів в зубах показало, що ця людина провела свої ранні роки в північній Італії, в тому числі в Комо. Відомо, що Пліній виріс саме в цьому місті.

Деяка суперечність виникла через те, що аналіз зносу емалі зубів нижньої щелепи показав, що людина померла у віці від 30 до 40 років. Письмові джерела стверджують, що Пліній Старший загинув у віці 56 років.

Втім, аналіз ДНК показав, що череп і нижня щелепа, які завжди вважалися останками однієї людини, насправді належали двом різним людям. Череп належав римлянину, володар нижньої щелепи був вихідцем з Північної Африки, можливо, з Нумидии.

Як повідомляв "Апостроф", на узбережжі Нідерландів виявили сотні артефактів, вік яких перевищує десятки тисяч років.