RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Півмільйона зварилося заживо: опубліковано моторошне відео з узбережжя в Новій Зеландії

Через підвищення температури океану на узбережжі Нової Зеландії загинули тисячі молюсків.

Відео цієї екологічної НП опублікував на своїй Facebook-сторінці житель Нової Зеландії Брендон Фергюсон.

За його словами, він з друзями прогулювався по пляжу Маунгануі-Блафф, розташованому на Північному острові, щоб зібрати мідій собі на вечерю. На березі компанія натрапила на цілий "килим" з мертвих, немов зварених живцем молюсків.

"Деякі раковини були порожніми, в інших були мертві мідії, а деякі просто плавали біля берега. Всього там було близько півмільйона мідій і раковин", - розповів він в коментарі для Business Insider.


Чоловік припустив, що причина загибелі морських мешканців - в потеплінні океанської води, низьких полуденних припливах і високому тиску.

Таке припущення підтвердив співробітник університету Окленда Ендрю Джеффс. Вчений пояснив, що, очевино, мідії загинули від "теплового стресу", викликаного спекотною погодою і відливом в середині дня, коли сонце було в зеніті і нагрівало океан особливо сильно. Дослідник застерігає, що через підвищення температура води незабаром молюски в цьому регіоні можуть зовсім зникнути.

Згідно зі звітом уряду Нової Зеландії за 2019 рік, за період 1981-2018 років температура поверхневих вод в чотирьох новозеландських регіонах піднімалася на 0,1-0,2 градуса кожне десятиліття. Потепління води в океані посилює глобальні зміни клімату.

Як пояснила міністр навколишнього середовища Вікі Робертсон, чим тепліше вода в океанах, тим менше вона здатна поглинати парникові гази, які роблять сильний вплив на зміну клімату.

Як раніше повідомляв "Апостроф", дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Болдері (США) свідчать, що танення вічної мерзлоти Заполяр'я може стати причиною кліматичної катастрофи через звільнення трильйонів тонн вуглекислого газу.