RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Золоті" маски і відкриті дитсадки: українка розповіла про карантин в Фінляндії

Українка, яка рік тому емігрувала до Фінляндії, розповіла, як проходить карантин в Гельсінкі.

Коронавірусом заражено понад 1,3 млн осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє "Сегодня".

"Карантин запровадили 17 березня для шкіл, профучилищ і університетів. Всі, хто може, повинні працювати віддалено. Дитячі садки не закрили. Ті батьки, які не можуть працювати з дому, можуть приводити дітей в садок. Учні 1-3 класів можуть при бажанні відвідувати школу. Карантин введено до 13 травня", - розповіла киянка Ольга Корнієнко.

За її словами, в магазинах немає ніякого дефіциту продуктів, в перші тижні лише антисептиків не було, але вони вже з'являються. Медичні маски зникли ще до початку карантину. Зараз їх знову починають продавати, але за дуже високими цінами: три десятишарові маски коштують 7,90 євро. 2,63 це ціна за штуку, на сайті аптеки - 25 масок в упаковці 18,90 євро.

Щодо транспорту, то він їздить значно рідше, пасажиропотік знизився на 70%. У Гельсінкі в зв'язку з епідемією повертають гроші за куплені сезонні квитки. З осені планується 50% знижка на місячні проїзні.

За словами Ольги, ніякого дискомфорту в країні не відчувається, "це як субота кожен день".

"Заборона на масові заходи, не можна збиратися в групи більше 10 осіб, закриті кінотеатри, спортзали, бібліотеки, зараз закриваються ресторани і бари (працюватимуть тільки на винос). 19 березня закрили кордони, а з 28 березня закрили на в'їзд і виїзд столичний регіон . Роботодавців уряд просить переводити співробітників на віддалений режим роботи. В лікарні, пологові будинки та будинки для людей похилого віку не пускають відвідувачів. Аптеки та супермаркети доставляють замовлення додому. Волонтери приносять їжу людям у віці (групі ризику)", - розповіла вона.

Тести на коронавірус робляться тільки в важких випадках, зараз - 2500 в день, планується збільшити кількість.

"Пік очікують в кінці квітня-початку травня, при цьому прогнози постійно змінюються. Дуже ймовірно, що епідемія триватиме до липня-серпня. При цьому, в останні дні кількість заражених зменшується (або залишається на колишньому рівні). У разі сильного зростання захворюваності людей з медичною освітою можуть залучити до роботи в обов'язковому порядку", - розповіла Ольга.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчений розповів, скільки можуть тривати епідемія коронавірусу і карантин в Україні.