RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Послу Ірану в Україні пообіцяли "важку розмову" через розслідування по збитому літаку МАУ

У зв'язку з новими спробами Ірану перешкоджати розслідуванню катастрофи українського літака Boeing, збитого іранською ракетою поблизу аеропорту Тегерана, міністерство закордонних справ України викликало для бесіди посла Ісламської республіки Манучехра Моради.

Про це дипломатичне джерело повідомило "Європейській правді".

За інформацією українських дипломатів, Іран докладає зусиль для створення проблем між державами, громадяни яких стали жертвами цієї ракетної атаки. Одним з інструментів таких дії цього в МЗС вважають заяви Тегерана про відмову в наданні "чорних ящиків" авіалайнера.

"Зараз ми консолідуємо зусилля щодо тиску на Іран з іншими постраждалими державами. Ірану це не подобається, він намагається внести розкол між нами і партнерами, зокрема шантажуючи передачею ящиків", - уточнив співрозмовник.

Він додав, що Іран повинен забезпечити належну розшифровки ящиків безумовно і невідкладно. Як відомо, за майже 5 місяців з дня аварії докладна розшифровка записів бортових самописців досі не проведена.

У МЗС зазначили, що незважаючи на суперечливі заяви з Ірану, "не підуть на сепаратні переговори" і будуть робити все для збереження коаліції держав, які прагнуть чесного розслідування катастрофи.

І хоча посла Ірану викликали в МЗС ще до нових повідомлень іранських ЗМІ про відмову Тегерана віддавати ящики, вони також будуть предметом обговорення.

"У МЗС запрошений посол Ірану, з яким планується непроста розмова. Не виключено, що цей витік інформації - ймовірно непідтвердженою, як це вже бувало в випадку з Іраном - пов'язана саме з викликом посла Ірану в МЗС", - додало джерело.

Як повідомляв "Апостроф", Україна може звернутися з позовом до Міжнародного суду ООН проти Ірану у випадку, якщо переговори про неупередженому розслідуванні катастрофи українського літака Boeing під Тегераном і про компенсації зайдуть в безвихідь.