RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Розбита техніка і нові втрати: останні дані про війну Вірменії та Азербайджану за Нагірний Карабах

Між Азербайджаном і Вірменією в кінці вересня загострився військовий конфлікт через Нагірний Карабах, який почався в лютому 1988 року, коли Нагірно-Карабаська автономна область оголосила про вихід зі складу Азербайджанської РСР.

У даний час між країнами ведуться активні бойові дії. Обидві країни оголосили про введення воєнного стану та проведення мобілізації. Азербайджан вимагає від Вірменії надати графік виведення військ з окупованих районів Азербайджану, Вірменія повідомляє про сильні обстріли.

8 октября прошли ожесточенные бои, стороны сообщали о множественных потерях. 9 октября Армения заявила, что готова начать переговоры ради возобновления мирного процесса.

8 жовтня пройшли запеклі бої, сторони повідомляли про численні втрати. 9 жовтня Вірменія заявила, що готова почати переговори заради відновлення мирного процесу.

"Апостроф" стежить за подіями в онлайн-режимі.

19:30 У Москві почалися переговори щодо мирного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся зі своїми вірменським та азербайджанським колегами Зограбом Мнацаканяном і Джейхуном Байрамовим.

14:20 Азербайджан знищив велику кількість вірменської військової техніки.

12:26 Вірменія готова до відновлення мирного процесу з врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху. Врегулювання конфлікту має відбуватися в рамках мінської групи. Про це заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

11:24 ЗС Азербайджану вогневим обстрілом зруйнували будівлю штабу 5-го гірськострілкового полку Вірменії, знищили 13 танків, 2 радарні системи, 4 одиниці реактивних систем залпового вогню, 3 гаубиці, 2 одиниці самохідних артилерійських установок і велика кількість військових авто Вірменії.

10:02 Президент Росії Володимир Путін звернувся до Вірменії і Азербайджану, які воюють в Нагірному Карабаху, із закликом припинити військові дії з гуманітарних міркувань.

8:35 Вірменські Збройні сили збили сім безпілотників в зоні конфлікту, повідомила прес-секретар Міноборони країни Шушан Степанян.

22:18 Влада Вірменії посилила режим воєнного стану, заборонивши агітацію проти обороноздатності Вірменії і Карабаху.

21:49 За даними лікарів, російський журналіст втратив 3,5 літра крові і йому може знадобитися додаткова операція. При цьому загрози життю немає, його готові доставити в Росію.

20:16 В мережі показали Т-90С армії Азербайджану в районі Джебраїлю. На танках встановлені мінні трали ножового типу.

18:40 Тим часом Туреччина випустила міжнародне оповіщення Navtex про проведення артилерійських навчань з 13 по 16 жовтня. Навчання пройдуть з 13 по 16 жовтня в провінції Синоп на узбережжі Чорного моря.

17:16 Троє журналістів постраждали під час обстрілу міста Шуші в Нагірному Карабасі. За даними вірменських властей, серед поранених - російський кореспондент Юрій Котьонок. Його оперують.

15:35 Азербайджан заявив про знищення системи "Град", з якої обстрілювали азербайджанські міста Барда і Тертер.

14:40 ЗМІ повідомляють, що Вірменія помилково запустила ракету в Дагестан (Росія). Місцеві жителі розповіли журналістам, що від вибухової хвилі захиталися будинки і спрацювала автомобільна сигналізація.

13:37 Безпілотник скинув бомбу на Степанакерт, військові відкрили по ньому вогонь, повідомляють російські журналісти.

12:27 ЗС Азербайджану обстріляли ракетами старовинний собор в Шуші, заявило Міноборони Вірменії. Собор був побудований в 19 столітті і відновлений у 90-х роках, тепер він знову частково зруйнований. Під час обстрілу всередині були парафіяни. Інформації про жертв немає.

11:52 Вірменія атакувала Азербайджан, ракета, ймовірно РСЗВ "Смерч", потрапила в кафе в Барді, де були мирні люди. Даний населений пункт знаходиться далеко від лінії фронту, де розгорілися бої за Нагірний Карабах.

11:18 У Вірменії назвали втрати азербайджанських ВС на 8 жовтня.

10:00 ОБСЄ запропонувала Азербайджану і Вірменії оголосити гуманітарне перемир'я для виносу тіл. Міжнародний Червоний Хрест висловив готовність взяти на себе роль посередника.

09:27 Вірменія показала відео потужних ударів по військах Азербайджану.

09:10 Тисячі біженців ринули в Вірменію з початку нового конфлікту в Нагірному Карабасі. Для деяких сімей це друга евакуація за останні 30 років. Біженців, що виїжджають з Карабаху, привозять в мерію Горіса, звідти їх забирають родичі або розподіляють по готелях.

08:15 Вірменія закликає світ визнати незалежність Нагірного Карабаху. Вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян підкреслив, що міжнародне співтовариство має проявити рішучість у цьому питанні.

07:00 Військові Азербайджану зайшли на бойові позиції і в розташування військових Вірменії. Відступаючи, останні залишили на позиціях боєприпаси.

06:20 Ось так виглядає розбита колона збройних сил Вірменії в районі Джебраілу.

06:08 В інтернеті з'явилося відео нібито ураження "Рапіра" ВС Азербайджану пострілом вірменських артилеристів. Попадання з першого разу. Можливо, "Краснопіль", якщо у Вірменії вони є.

05:45 Армія Азербайджану заявляє про контроль міста Джебраіл на півдні Карабаху.

7 жовтня

22:45 Міжнародне співтовариство має визнати незалежність Нагірного Карабаху. Це допоможе зупинити ескалацію конфлікту між Вірменією та Азербайджаном.

Про це заявив вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян.

21:35 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Туреччина жодним чином не є залученою в карабахський конфлікт стороною, незважаючи на різного роду "чутки та інсинуації".

20:13 Армія Азербайджану заявляє про контроль міста Джебраіл на півдні Карабаху.

18:11 Військовослужбовці Вірменії ведуть обстріл азербайджанських мирних міст, що знаходяться в глибокому тилу, в сотнях кілометрів від лінії фронту.

Про це заявив генерал-майор, начальник департаменту з питань міжнародного співробітництва Міноборони Азербайджану Гусейн Махмудов.

15:34 Свіжа карта боїв за Нагірний Карабах.

14:40 Влада Ірану знову попередила про загрозу, яку представляє для прикордонної безпеки країни конфлікт у Карабаху. Бригадний генерал Касем Резаї повідомив, що кілька снарядів, випущених Азербайджаном, потрапили по території Ірану.

14:05 Уповноважений з прав людини невизнаної НКР Артак Бегларян заявив, що 50% населення Карабаху змушені були стати біженцями. Журналісти, що знаходяться в Степанакерті повідомляють, що місто знову під обстрілом.

13:20 У Вірменії назвали ытрати Азербайджану і Туреччини за станом на 21:00 6 жовтня.

12:15 Міноборони Вірменії опублікувало відео знищення складу нафтопродуктів ВС Азербайджану.

11:20 Прем'єр Вірменії назвав умовою перемир'я в Карабасі припинення участі Туреччини в конфлікті.

10:34 Прямо зараз ВС Азербайджану знову вдарили по Степанакерту, цивільні об'єкти були атаковані дронами-камікадзе і ракетами. Даних про потерпілих поки немає, заявили в невизнаному Нагірному Карабасі.

10:05 Армія Вірменії знищила колону азербайджанських військових, з'явилися кадри з місця.

09:52 На південно-східному напрямку лінії зіткнення була знищена велика база пального ЗС Азербайджану.

09:40 Наслідки ударів по Степанакерту.

09:22 Бійці армії Азербайджану зайшли на бойові позиції і в розташування військових Вірменії. Відступаючи, останні залишили на позиціях боєприпаси і навіть деякі особисті речі в казармах.

08:17 Азербайджан спробував просунутися і зміцнити позиції, але це було зупинено точним артилерійським вогнем, повідомляє Міноборони Вірменії. У відомстві заявили, що вночі Азербайджан обстрілював Степанакерт і інші населені пункти невизнаного Карабаху.

Азербайджан повідомив про запеклі бої. Армія продовжує придушувати збройні сили Вірменії по всій лінії зіткнення, йдеться в повідомленні азербайджанського Міноборони.

07:25 Міноборони Вірменії виступило з новою заявою: "На південному напрямку азербайджанські ВС накопичують підрозділи безпосередньо на лінії арцахсько-іранського кордону (паралельно річці Аракс) і, фактично ховаючись там, намагаються просуватися вперед. Баку таким чином намагається змусити арцахську сторону відкрити вогонь у сторону Ірану".

06:54 Спепанакерт знову зазнав обстрілу. У місті звучать сигнали повітряної тривоги. У районі останнього падіння снарядів розташована електростанція.

06:18 Міністерство оборони Азербайджану заявило про обстріл військами Вірменії трьох районів за межами Нагірного Карабаху - Евласького, Геранбойського і Бейлаганського. Число жертв і постраждалих поки невідоме.

06:00 Азербайджан заявив, що готовий надати гуманітарні коридори для вірменського населення в зоні конфлікту в Нагірному Карабасі. Також по гуманітарних коридорах можуть вийти військовослужбовці армії Вірменії, які вирішили добровільно здатися.

05:45 У мережі опублікували відео нібито удару ракетного комплексу "Точка-У" по Гянджі.

23:26 Помічник президента Азербайджану Хікмет Хаджиєв виклав фотографії частин ракети, яка розірвалася, за його словами, в 10 метрах від газопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан

21:59 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність піти на поступки Азербайджану. Вони можливі в ході переговорів між сторонами щодо конфлікту в Нагірному Карабасі.

20:37 Міноборони Вірменії повідомило про поранених в результаті ракетного обстрілу Степанакерта з боку Азербайджану.

19:03 Служба держбезпеки Азербайджану перехопила переговори терористів, які брали участь в бойових діях в Карабасі, за її даними, Вірменія використовує найманців з Іраку і Сирії.

16:27 Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян напередодні відвідав невизнану Нагірно-Карабахську республіку і провів там нараду з представниками Збройних сил.

15:30 Міноборони Вірменії повідомило про початок азербайджанськими збройними силами наступальних дій на південному напрямку в Нагірному Карабасі.

14:15 У центрі Єревану вчора ввечері візуально показали втрати Азербайджану з початку бойових дій.

13:53 Наслідки сьогоднішнього обстрілу Степанакерта.

13:28 Глава МЗС Туреччини, який прилетів сьогодні в Азербайджан, запевнив, що Анкара всіляко підтримує Баку і на полі бою, і на дипломатичному фронті.

13:15 Азербайджан заявив про звільнення від армії Вірменії села Чахирли Джебраїльського району.

12:40 Снаряди РСЗВ "Смерч" лежать прямо в центрі Степанакерта.

11:40 Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу прибув з візитом до столиці Азербайджану Баку, де обговорить з президентом Алієвим ситуацію в Карабасі.

09:24 У Степанакерті після тихої ночі не вщухає повітряна тривога.

08:40 У різних районах вірменської столиці можна бачити скупчення людей. Городяни кооперуються, збирають гроші і купують для постраждалих предмети першої необхідності.

07:10 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Туреччина обов'язково повинна брати участь у подальшому мирному процесі.

"Природно, мирний процес почнеться, війна не може йти вічно, і чим раніше це станеться, тим краще. Наша мета полягає саме в цьому, таким чином, у даному регіоні може бути забезпечений довгостроковий стійкий мир", - зазначив він.

06:45 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликає регіональних і міжнародних гравців допомогти досягнути термінового припинення вогню в зоні вірмено-азербайджанського конфлікту. Він засуджує триваючу ескалацію і серйозно стурбований повідомленнями про поширення бойових дій, у тому числі про обстріл житлових зон.

5 жовтня

22.50 Прес-секретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян розповіла про військову хитрість вірменських підрозділів, які в Нагірному Карабасі заманили в пастку і знищили понад 200 азербайджанських бійців.

21.00 Син прем'єр-міністра Вірменії Миколи Пашиняна Ашот прибув до Центрального збірного пункту, де записався добровольцем у армію, щоб відправитися в Нагірний Карабах.

18.30 Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Туреччина може стати миротворцем у вирішенні конфлікту між Азербайджаном і Вірменією в Нагірному Карабасі.

15:40 Для припинення вогню в Карабасі посередники повинні дати гарантії виведення вірменських військ, сказав Алієв в інтерв'ю Al Arabia.

15:24 На цих кадрах - наслідки конфлікту в Нагірному Карабасі. Але це не Вірменія і не Азербайджан. Це Іран. Випадковому обстрілу піддалися кілька прикордонних сіл. Постраждала шестирічна дитина. У МЗС Ірану вже попередили обидві сторони, що те, що сталося, неприпустимо і закликали до негайного припинення вогню.

15:00 ВС Азербайджану вже другий день намагаються знищити електропідстанцію, що живить столицю Арцаха, стверджує влада невизнаного Карабаху.

14:45 Президент Азербайджану звинуватив Вірменію в ескалації напруженості в Нагірному Карабасі і продовженні конфлікту в цьому районі. Він сказав, що головною причиною невирішеності нагірно-карабахського конфлікту є далека від миру позиція Вірменії, тому що вона хоче вічно контролювати раніше захоплені райони і не хоче, щоб ситуація змінилася. Вірменія повинна довести свою добру волю, поважаючи міжнародні резолюції.

14:20 Ось так виглядають школи і дитячі сади в Степанакерті, постраждалі від обстрілу азербайджанськими військами.

13:41 Армія оборони невизнаного Карабаху завдала потужних ударів по військових об'єктах противника, повідомив прес-секретар президента Карабаху Ваграм Погосян.

13:18 Президент Туреччини Ердоган, коментуючи події в регіоні, заявив: "Об'єднуючи воєдино кризові регіони - від Середземномор'я, Сирії і до Кавказу, можна прийти до висновку, що певні сили намагаються блокувати Туреччину. Ми зробимо кроки, щоб прорвати цю облогу, зберігаючи при цьому єдність нації і могутність нашої країни ".

13:10 Наслідки сьогоднішнього обстрілу Степанакерта.

12:44 У ЗМІ з'явилося відео, як ППО Вірменії знищує азербайджанський безпілотник.

12:18 Збройні сили Азербайджану опублікували фото 3 трофейних танків і "Уралів", захоплених у бою з вірменськими військами.

11:44 Азербайджанські війська звільнили селище Талиш, а також розбомбили будинок в Шуші, де раніше ватажок сепаратистів проводив "інавгурацію".


11:03 Прем'єр Вірменії Пашинян заявив, що висловив раднику Трампа невдоволення в зв'язку з "використанням Туреччиною проти Карабаху" винищувачів F-16. Крім того, Пашинян заявив, що про територіальні поступки для мирного врегулювання карабаської проблеми повинен говорити не він, а керівництво Нагірного Карабаху.

10:28 У Міністерстві оборони Вірменії заявили, що місто Степанакерт у Нагірному Карабасі піддалося в понеділок ракетному обстрілу з боку Збройних сил Азербайджану.

У Міноборони Азербайджану заявили про ракетний обстріл країни з території Вірменії.

10:11 Степанакерт обстрілюється з систем залпового вогню T-300 Kasirga турецького виробництва, РСЗВ "Смерч", "Полонез", заявило Міноборони Вірменії.

09:26 Міноборони АР повідомило, що ППО Азербайджану вранці зафіксували пуск ракет по азербайджанських територіях з позицій Вірменії.

09:00 У цей момент противник з великою інтенсивністю завдає ракетних ударів по Степанакерту, повідомляє Міноборони Вірменії.

08:45 Нові кадри з наслідками недільного обстрілу Степанакерта.

08:20 Міжнародний Червоний Хрест засудив обстріл житлових районів у Нагірному Карабасі.

"МКЧХ рішуче засуджує обстріли, про які приходять повідомлення, а також інші передбачувані незаконні атаки з використанням зброї вибухової дії в містах, селищах та інших житлових районах, де цивільні особи втрачають життя і страждають від жахливих поранень", - заявив регіональний директор МКЧХ по Євразії Мартін Шуепп.

07:56 Президент невизнаної республіки Нагірний Карабах повідомив про підготовку ударів по Азербайджану.

У своїй доповіді народу Азербайджану Араік Арутюнов заявив, що через обстріли населених пунктів, у тому числі Степанакерта, карабаські військові змушені вести бойові дії в глибині території Азербайджану.

"Покиньте населені пункти, в яких позиції вашої терористичної армії, щоб уникнути жертв серед мирного населення", - закликав Араік Арутюнян.

07:44 У МЗС Вірменії заявили, що азербайджанська сторона поширює протягом останніх годин дезінформацію про нанесення з території Вірменії ударів по населених пунктах у глибині території Азербайджану з метою приховати масовані обстріли з боку азербайджанців населених пунктів Нагірного Карабаху з перших днів війни; підготувати ґрунт для продовження злочинної політики і розширення географії війни.

07:20 Обстріл столиці невизнаного Нагірного Карабаху Степанакерта відновився на світанку. Знову чути звуки сирени в місті.

06:49 Армія Азербайджану захопила техніку противника на Джебраїльському напрямку фронту.

06:24 Помічник президента Азербайджану показав фото ракети, яка була випущена по Мінгечевиру.

06:00 Президент Азербайджану Ільхам Алієв зажадав від Вірменії надати графік виведення військ з окупованих районів Азербайджану.

"Наша умова - нехай нам представлять графік виведення вірменських збройних сил з окупованих територій. Тоді ми відновимо режим припинення вогню", - сказав він.

Крім того, Алієв звинуватив керівництво Вірменії, а також ряд європейських країн, які бажали зберегти статус-кво в Нагірному Карабасі, в загостренні конфлікту в регіоні.

За словами Алієва, він багато разів звертався до Мінської групи ОБСЄ, світової спільноти з проханням вплинути на Єреван, ввести санкції проти вірменського керівництва, але так і не був почутий.

05:45 Оновлені зведення втрат азербайджанської армії за версією вірменської сторони. Азербайджан втратив з початку бойових дій у Карабасі 17 літаків, 14 вертольотів, близько 370 одиниць бронетехніки.