RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Ці події назавжди змінили світ: заяви світових лідерів в річницю терактів 9/11

У США і ряді країн світу лідери та інші високопоставлені особи виступили із заявами з приводу 20-ї річниці жахливих терактів 11 вересня 2001 року.

Зокрема діючий президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден звернувся до народу із закликом до єдності, - повідомило видання "Суспільне".

Байден зазначив, що події 11 вересня 2001 року, на його думку, були "головним уроком" для американської нації в новітній історії США.

"Ми бачили щось досить рідкісне - справжнє почуття національної єдності. В битві за душу Америки, єдність - це наша найбільша сила. Це не означає, що ми повинні вірити в те одне - це про те, що ми повинні мати фундаментальні повагу і віру один в одного і в цю націю", - заявив американський лідер і додав, що "єдність робить американців тими, ким вони є - Америкою в її кращих проявах".

У свою чергу королева Великобританії Єлизавета II заявила, що вона молиться за тих, хто загинув і вижив у терактах, і віддала належне всім, хто допомагав рятувати і відновлювати нормальне життя після цієї трагедії.

Прем'єр Британії Борис Джонсон підкреслив, що "терористи не змогли похитнути нашу віру в свободу і демократію".

"Вони не змогли розлучити наші народи, або змусити нас відмовитися від наших цінностей, або жити в постійному страху", - заявив він.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що "навіть в найтемніші, найбільш випробувальні моменти можуть проявлятися кращі людські якості".

"ЄС підтримує США в захисті свободи і співчуття, на противагу ненависті", - заявила вона.

Президент Польщі Дуда поклав вінок до меморіальної дошки загиблим у теракті, розташованої в каплиці президентського палацу.

Також не обійшов стороною цю фатальну дату і український гарант Володимир Зеленський. Він зазначив, що ті події "назавжди змінили світ".

"Сьогодні ми разом з американським народом згадуємо жертв цієї трагедії. Тероризму немає виправдання, повинні і надалі спільно протидіяти йому. Ми залишаємося пліч-о-пліч з США в цій боротьбі", - додав Зеленський.

Крім цього виступили з промовою й інші високопоставлені особи з безлічі країн.

Так, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі в соціальній мережі Facebook, що "ця дата ясно нагадує нам про те, що ми ніколи не повинні дозволяти тероризму перемогти".

До нього приєднався і голова МЗС Грузії Давид Залкаліані. Він підкреслив, що Грузія разом з міжнародним співтовариством робить все можливе, щоб запобігти подібним трагедіям.

У той же час представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель назвав події 11 вересня "поворотним моментом в історії".

А президент Республіки Молдова Майя Санду зазначила, що протягом усіх цих 20 років безліч людей по всьому світу щороку оплакують жертв тих страшних подій.

Глава держави зазначила, що 11 вересня 2001 року показало, наскільки взаємозалежний, а й наскільки крихкий той світ, в якому ми живемо, передає прес-агентство ipn.

Раніше ми також повідомляли: "Здається, ніби це було вчора: хроніка теракту 11 вересня в США".