RU  UA

Здається, ніби це було вчора: хроніка теракту 11 вересня у США

Рівно 20 років тому, 11 вересня 2001 року, терористи захопили пасажирські літаки і врізалися в будівлі Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку і Пентагон. Аби вшанувати усіх загиблих внаслідок однієї з найбільших трагедій в історіі, у США приспустять прапори.

Як розгорталися події того дня, та що передувало трагедії - дивіться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

"Іноді мені здається, що це було вчора. А іноді, що це було 20 років тому", - каже свідок теракту Дезіре Бушат.

У той трагічний день жінка дивом змогла врятуватися. Дезіре пам’ятає його ледь не похвилинно. У її спогадах одразу виринає її колега Патрік Бергер. Він проводив співробітників, зокрема і її, до ліфтів. Після цього чоловік повернувся, щоб перевірити, чи не залишилося там людей.

"Він хотів переконатися, що усі знають, що треба робити. Джим не повернувся. Я змогла сісти в ліфт", - пригадує день теракту Дезіре.

Вона закінчила свій робочий день, але тоді все тільки починалося. Щойно жінка вийшла з дверей торгового центру, у нього врізався літак.

"Того дня 2749 людей загинули у торговому центрі, 176 - з моєї компанії, 19 - з мого поверху", - зазначає жінка.

За три години до цього у Принстонському університеті система, яку називають "Генератором випадкових подій", видає повідомлення про наближення катастрофи. І вона не просто наблизилася, а таки сталася.

19 терористів-смертників захопили чотири американські пасажирські авіалайнери, що прямували до Каліфорнії. Вони влетіли прямісінько у північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

Всередині будівель спалахнула пожежа. Вогонь розплавив сталеві конструкції та обвалив вежі-близнюки за менш, ніж дві години.

Третій літак викрадачі направили в будівлю Пентагону. Там зруйнувало частину штаб-квартири міністерства оборони США.

Пасажири і команда четвертого авіалайнера довідались про долю інших, тому атакували викрадачів на борту і довели літак до катастрофи у безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл, що в штаті Пенсильванія. Чорні скриньки усіх чотирьох бортів знайшли наступного дня після катастрофи. Проте дані жодного з них розшифрувати не вдалося.

На борту чотирьох літаків були 246 пасажирів і членів екіпажу. Всі вони загинули. Наймолодшою жертвою терактів була дворічна Крістін Лі Генсон, яка летіла на одному з літаків з татом і мамою - Пітером і Сью. Найстаршим загиблим виявився 82-річний Роберт Нортон, який разом з дружиною Жаклін був пасажиром одного з лайнерів.

Підозра в організації найбільшого в історії теракту швидко впала на "Аль-Каїду". Сполучені Штати відреагували посиленням заходів безпеки всередині країни, а згодом розпочали оголошену Бушем Війну з тероризмом і вторглися в Афганістан, аби змістити талібів. Хоча лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен спершу заперечував будь-яку причетність до теракту, в 2004 році він узяв на себе відповідальність за атаки.

Минуло 20 років, утім багато питань залишаються без відповіді і досі. Президент США Джо Байден підписав указ про розсекречення протягом шести місяців документів про теракти 11 вересня 2001 року. Це було частиною його передвиборної кампанії. Найбільше цього хочуть родичі загиблих, адже офіційно винних так і немає.

Військовий суд у Гуантанамо знову став до процесу, в якому п’ятьох людей звинувачують в організації теракту.