RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Міграційна криза у Білорусі: кому вигідно нагнітати обстановку на кордоні

У відповідь на санкції, введені Євросоюзом через порушення в Білорусі прав людини, нелегітимний глава республіки Олександр Лукашенко заявив, що більше не буде дотримуватися угоди про припинення нелегальної міграції. Таким чином, у бік Польщі, Литви та Латвії ще з літа збільшився потік мігрантів, через що влада цих країн вирішила посилити захист своїх кордонів.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа” “Мігранти масового ураження: на кордони ЄС прийшла гібридна війна”.

Вже кілька років Білорусь видає візи іноземцям у спрощеному порядку в аеропорту Мінська. Крім того, влада Білорусі скасувала або суттєво спростила візовий режим з 76 державами. Серед них є й країни, охоплені війнами та збройними конфліктами. Щоправда, безвіз не діє для Сирії, Лівії, Іраку та Афганістану, представники чиїх країн здебільшого зібралися біля польського кордону.

На думку влади Польщі та Литви, міграційну кризу було створено Лукашенком штучно на помсту за санкції. Експерти вважають, що таким чином нелегітимний президент намагається досягти переговорів із Заходом, а також пом'якшення санкцій.

Щоправда, пізніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Лукашенко є лише виконавцем, а замовником дестабілізації ситуації на кордоні є президент Росії Володимир Путін. Польські аналітики вважають, що ситуація з мігрантами вигідна Кремлю, таким чином вони хочуть натиснути на ЄС щодо сертифікації газопроводу "Північний потік - 2".

Докладніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Мігранти масового ураження: на кордони ЄС прийшла "гібридна війна"