RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Історичний момент: у НАТО запустили процес ратифікації членства Швеції та Фінляндії

У вівторок, 5 липня, керівництво НАТО підписало протокол про вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу. Протокол було підписано у присутності глави міністерств закордонних справ обох країн, вони поставили свої підписи під документом.

Про це повідомляє yle.fi.

Наступним кроком на шляху вступу Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу має стати ратифікація цієї угоди парламентами всіх країн, що входять до НАТО.

Церемонію підписання протоколу про приєднання відкрив генеральний секретар НАТО Єнс Столенберг. Він сказав: "Це історичний момент".

На ній були присутні міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде та міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Він наголосив, що військова обороноздатність Фінляндії, готовність цивільного населення до оборони та стійкість фінів збільшать силу НАТО.

"Разом ми сильніші ", - сказав Хаавісто.

У протоколі про приєднання йдеться, що Фінляндія та Швеція з цього дня стають членами-спостерігачами НАТО та можуть брати участь практично у всіх заходах Альянсу.

Тепер відбуватиметься погодження сторонами умов вступу. Раніше Столтенберг говорив, що НАТО вестиме роботу з парламентами держав, що входять до Альянсу, щоб прискорити ратифікацію вступу Швеції та Фінляндії до оборонного союзу.

Як повідомляв "Апостроф", Туреччина, Фінляндія та Швеція погодили кроки, які гарантують вступ скандинавських держав до складу НАТО, на що 28 червня турецька сторона дала добро.