RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Газовий шантаж Європи: які сценарії є у Кремля і чого очікувати в гіршому випадку

Після того, як Росія тимчасово зупинила прокачування газу через газопровід "Північний потік-1", Європа готується до повного припинення постачання газу з РФ. Однак навіть за найгіршого зі сценаріїв катастрофи не буде.

Про це у коментарі "Апострофу" сказав президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

На його думку, газовий шантаж Кремля спрямований насамперед на те, щоб ЄС скасував чи принаймні послабив санкції: "Хочете нормальну зиму - знімайте санкції".

Подальші дії Росії будуть більш-менш зрозумілими після 21 липня, коли "Північний потік" має відновити роботу, вважає експерт.

"Якщо його функціонування відновиться, тоді вони використовують сценарій (відключення поставок) на зиму. Якщо "Північний потік" "раптом" не запрацює, це означатиме, що вони мають намір діяти за сценарієм максимального обмеження постачання газу до Європи з тим, щоб ще більше підняти ціни та не дати можливості закачати газ у сховища", - сказав Гончар у коментарі "Апострофу".

Проте, вважає він, навіть якщо Росія повністю зупинить постачання газу до країн ЄС, катастрофи не буде, "хоч може бути дуже кепсько".

Зрозуміло, європейці не сидять, склавши руки, а вживають заходів для того, щоб не допустити енергетичної кризи. Наразі, за словами Михайла Гончара, у ЄС спостерігаються дві тенденції. З одного боку, російський газ, там де це можливо, замінюють газом з інших джерел, з іншого - загалом замінюють газ іншими енергоносіями.

Обидва треки вже набувають цілком відчутних форм. Так на сьогодні поставки американського скрапленого газу до ЄС вже перевищують обсяги, що прямують трубопроводами з Росії. Євросоюз також має намір тимчасово повернутися до більш активного використання вугілля як енергоносія для того, щоб замістити російський газ, а, наприклад, промислові підприємства Франції дедалі більше використовують замість газу нафту.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа" - Європа без російського газу: кому Путін зробить гірше.