RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Північний потік" пересихає: російський газовий шантаж обростає нюансами

"Газпром" використовує антиросійські санкції як привід для тиску на ЄС

"Газпром" використовує антиросійські санкції як привід для тиску на ЄС Частина труби "Північного потоку" у Фінляндії Фото: Wikipedia

"Газпром" більш, ніж на 60% скоротив постачання газу до Європи газопроводом "Північний потік" через несправність обладнання та складнощі з отриманням необхідних деталей у зв'язку з антиросійськими санкціями. При цьому російський монополіст не збільшив прокачування газу на інших напрямках, зокрема через Україну, що можна розцінювати як шантаж і тиск на Євросоюз. Проте росія, діючи таким чином, насправді, "стріляє собі в ногу", бо її частка на європейському ринку лише скорочуватиметься, а російську газову галузь загалом очікує занепад.

Війна і газ

Росія скорочує постачання свого газу до Європи газопроводом "Північний потік". Йдеться про діючий з 2011 року трубопровід, прокладений дном Балтійського моря, яким газ йде до Німеччини.

Москва та Берлін довго лобіювали запуск "Північного потоку", який знизив обсяги поставок газу українським маршрутом, а потім і будівництво "Північного потоку-2" – останній мав звести транзит через Україну до мінімуму, але агресивна політика росії призвела до зупинки цього проекту хоча сам газопровід побудований.

Російські чиновники завжди обґрунтовували доцільність обхідних трубопроводів тим, що український маршрут нібито ненадійний, що насправді не відповідає дійсності – наша країна бездоганно виконує свої зобов'язання навіть зараз, під час війни.

Чого не скажеш про росію.

"Газпром" 14 червня повідомив, що змушений скоротити щоденні поставки "Північним потоком" з планових 167 мільйонів кубометрів до 100 мільйонів кубометрів (скорочення близько 40%). Це було викликано проблемами з обладнанням компанії Siemens, яке раніше було відправлено на ремонт до Канади, але не повернулося до росії.

"У зв'язку з несвоєчасним поверненням компанією Siemens (Німеччина) газоперекачувальних агрегатів з ремонту, виробленням міжремонтного ресурсу ГПА та виявленими технічними несправностями двигунів... на даний час на КС "Портовая" можуть бути використані лише три газоперекачувальні агрегати", - повідомив "Газпром" .

Але вже з 16 червня прокачування газу "Північним потоком" скоротилося ще більше - до 67 мільйонів кубів (на 60% від планових). Причина та ж сама – відсутність необхідного обладнання компанії Siemens, через що була зупинена експлуатація ще одного газотурбінного двигуна.

Нагадаємо, Siemens, як і багато інших (але далеко не всіх) іноземних компаній, зупинив свою роботу в росії через її агресію проти України.

Фото: Wikipedia

Ви нам санкції – ми вам "Кузькіну мать"

Але чи в цьому справжня причина, через яку постачання російського газу до Європи падає?

За словами президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, з формального погляду це можна розглядати як приклад успішної дії західних санкцій. "Однак у "Газпрому" достатньо потужностей для того, щоб перенаправити газ із балтійського напрямку на Україну. Але вони цього не зробили", - сказав експерт у розмові з "Апострофом".

Справді, жодного збільшення обсягів прокачування газу через українську газотранспортну систему не спостерігається, незважаючи на те, що ТОВ "Оператор ГТС України" запропонувало свої послуги.

"Газпром" без жодних проблем може виконати зобов'язання перед європейськими замовниками послуг та поставити весь обсяг газу через українську ГТС", - написав у Facebook голова української компанії Сергій Макогон.

За словами Михайла Гончара, є деяке збільшення постачання газу з росії до Європи "Турецьким потоком", але це – чистої води маніпуляція, оскільки йдеться всього про кілька мільйонів кубометрів газу на добу, що не вирішує проблему газопостачання Європи.

"Це все говорить про те, що під приводом дії санкцій вони скорочують постачання газу, щоби шантажувати ЄС", - говорить експерт.

Він нагадав, що в черговому, сьомому пакеті санкцій Євросоюзу може з'явитися положення про ембарго на російський газ. "Тому це робота на випередження - мовляв, ми вам можемо показати "Кузькіну мать". Хочете ввести ембарго, - подивіться, що може бути, - пояснює Гончар. - Тобто це те, що працює на ескалацію газової ціни на європейському спотовому ринку, яку вони розпочали з другої половини минулого року”.

У Євросоюзі вже починають прозрівати. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек назвав рішення "Газпрому" скоротити постачання газу до ЄС політично вмотивованим. За його словами, таким чином росія намагається дестабілізувати європейський газовий ринок та збільшити ціни.

А ціни зростають неабиякими темпами. Після першого оголошення "Газпрому" про зниження постачання до 100 мільйонів кубометрів на день ціни на споті перевищили 1000 доларів за 1000 кубометрів, а 16 червня, після чергового скорочення постачання, вони перевалили за 1500 доларів.

Враховуючи, що зараз у ЄС триває процес закачування газу до підземних сховищ, найближчим часом ситуація залишатиметься вкрай напруженою.

"Цінове ралі на європейському ринку продовжиться, але протягом найближчих двох-трьох тижнів, я сподіваюся, максимум у 2000 доларів за тисячу кубометрів досягнуто не буде, - сказав у розмові з виданням експерт Центру Разумкова Максим Білявський. - Але осінньо-зимовий період з точки зору ціни газу на європейському ринку обіцяє бути досить складним".

Європі найближчим часом буде непросто, але принципове рішення про скорочення залежності від російського газу в ЄС прийнято, і якщо єврочиновники та політики в різних країнах Союзу зможуть зберегти єдність (як у цьому питанні, так і загалом щодо росії), континент вийде із ситуації, що склалася, успішно.

Євросоюз уже веде переговори із ключовими світовими виробниками газу. Очікується, що постачання скрапленого газу до Європи наростять США та Катар. Є також надія на збільшення обсягів постачання з Алжиру, зокрема до Італії. А 15 червня був підписаний тристоронній меморандум, згідно з яким газ, що видобувається в Ізраїлі, прямуватиме трубопроводом до Єгипту, де його будуть скраплювати і відправляти в країни ЄС морем.

Фото: Wikipedia

Таким чином, навіть якщо Євросоюз у найближчому майбутньому не зможе повністю відмовитись від російського газу, його частка на європейському ринку скорочуватиметься.

Відповідно, нинішні дії росії щодо зменшення постачань до Європи викличуть короткостроковий ефект і стануть для європейців ще одним аргументом на користь відмови від залежності від російського газу та загалом від російських енергоносіїв.

"Блекаут" наприкінці тунелю

До речі, санкції у цьому процесі відіграють не останню роль. Адже, незважаючи на те, що росія використала ситуацію з обладнанням для "Північного потоку" як привід для газового шантажу Європи, проблеми з перекачувальними агрегатами на компресорних станціях цілком реальні.

Максим Білявський не виключає, що росіяни можуть переставити на компресорну станцію "Північного потоку", на якій виникли несправності, аналогічне обладнання з побудованого але не функціонуючого "Північного потоку-2".

Але це – лише тимчасовий захід, який загалом не змінить ситуацію.

У зв'язку з цим експерт вважає, що незабаром газопровід "Північний потік" перестане функціонувати.

"Я думаю, що в найближчі три місяці "Північний потік-1" буде зупинено. Причому не через санкції проти цього газопроводу, які пропонують запровадити деякі експерти, а через неможливість безпечно експлуатувати відповідальні вузли та обладнання компресорних станцій, які забезпечують потік газу цим газопроводом", - пояснив Білявський.

При цьому, вважає він, "Північний потік-2", а точніше, його материкова компресорна станція, будуть демонтовані: "Замінити відповідальні вузли компресорного обладнання якимись іншими імпортними елементами неможливо, тому що система автоматики та весь технологічний проект працювати не буде".

Від себе додамо, що щось подібне відбувається і в інших галузях російської економіки, наприклад, в авіаційній. Через відсутність комплектуючих до іноземних літаків, а також через неможливість проводити сертифіковане обслуговування авіасуден, у росії залишається лише один вихід – розбирати одні літаки, щоб оснащувати відсутні деталі інші. На професійному сленгу це називається "канібалізація".

Для газової сфери це також актуально. Так днями стало відомо, що американська Baker Hughes, одна з найбільших у світі сервісних компаній, припиняє обслуговування всіх російських проєктів, пов'язаних зі скрапленим газом, у тому числі "Сахалін-2" "Газпрому" та "Ямал СПГ" компанії "Новатек" ", а також "Арктик СПГ-2", що будується, "Новатека" (компанія відмовилася поставляти турбіни для цього проєкту). Пікантність ситуації полягає в тому, що така діяльність не перебуває під прямими західними санкціями, а значить, рішення Baker Hughes є власною ініціативою. І її приклад наслідують інші.

"З кожним днем підприємства енергетичної галузі рф наближаються до блекауту. Це викликано санкційним тиском, виходом (з росії) сервісних компаній та відмовою міжнародних компаній співпрацювати з "Газпромом", у тому числі в обслуговуванні того обладнання, яке було раніше поставлене", - резюмував Максим Білявський.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі