RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа без російського газу: кому Путін зробить гірше

Росія використовує газ як зброю

Росія використовує газ як зброю Фото: Pixabay

У понеділок, 11 липня, Росія зупинила прокачування газу через газопровід "Північний потік-1". Головною причиною називаються технічні роботи, які мають тривати до 21 липня. Однак, виходячи з поточної геополітичної ситуації, прокачування газу через СП-1 може не відновитися і після 21 липня. З цієї причини, Європа готується до повного припинення постачання газу з росії. Вже вживаються заходи, як на рівні окремих країн, так і всього Євросоюзу, але складності під час цієї зими все одно будуть. Не оминуть вони стороною й Україну. Однак росії, яка знову використовує газ як зброю, теж не варто особливо радіти.

Європейський Союз має бути готовим до того, що росія повністю перекриє постачання газу до країн ЄС. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, виступаючи днями в Європарламенті.

"Нам необхідно вже зараз готуватися до подальших перебоїв з постачанням російського газу і навіть до повного його припинення", - сказала фон дер Ляйєн.

За її словами, 12 країн Євросоюзу вже опинилися в ситуації часткового чи повного припинення газопостачання з Росії.

"У держав-членів є свої національні плани дій у надзвичайних ситуаціях. Це добре, але я думаю, що нам потрібна європейська співпраця та спільні дії, - аргументувала глава Європейської комісії. - Ми повинні бути впевнені, що у разі повного припинення поставок газ надходитиме туди, де він найбільше потрібен. Ми маємо забезпечити європейську солідарність".

Раніше ЄС заявив, що має намір суттєво скоротити свою залежність від російського газу. Крім того, деякий час тому розглядалася можливість включити ембарго на імпорт російського газу до сьомого пакету санкцій Євросоюзу, робота над яким зараз ведеться (за аналогією з нафтовим ембарго, яке включено до шостого пакету). Однак, за останніми даними, до нового санкційного пакета заборона на імпорт російського газу не увійде.

Це цілком зрозуміло, оскільки ЄС набагато більше залежить від російського газу, ніж від російської нафти. До того ж, нафтове ембарго набуде чинності лише наприкінці 2022 року, та й то зі значними винятками. Що вже казати про російський газ, заміну якому Європа зможе знайти не скоро.

Примус Європи

Проте росія, схоже, сама вирішила прискорити введення ембарго на свій газ для Європейського Союзу, як то кажуть, де-факто. Так у червні "Газпром" скоротив прокачування палива в Європу газопроводом "Північний потік" на 60%, мотивуючи це тим, що Канада через санкції не повернула вчасно обладнання компанії Siemens для газоперекачувальних агрегатів.

При цьому рф не компенсувала обсяги, що випали, поставками іншими маршрутами, включаючи український. Враховуючи, що прокачування газу через Польщу не здійснюються вже досить довгий час, транзит через Україну залишається на мінімальних рівнях, а наприкінці червня на тиждень зупинявся "Турецький потік" для проведення технічних робіт, постачання російського газу у напрямку Європи в певний момент опинилося на небезпечно низькому рівні.

Не дивно, що в ситуації, що склалася, багато країн ЄС почали вдаватися до екстрених заходів. Так Німеччина, найбільший споживач газу в Європі, а також країна, в яку паливо надходить "Північним потоком", наприкінці червня активувала "режим тривоги" - другий ступінь аварійного плану на випадок надзвичайної ситуації в газовій сфері.

У німецькому уряді також усвідомлюють, що росія може не відновити роботу "Північного потоку", який зупинився на профілактику з 11 по 21 липня. А тому в Берліні готуються до різних сценаріїв, включаючи найпесимістичніші.

До речі, "Турецький" потік скоро зупинять на повторний ремонт - з 27 липня до 10 серпня. І, знову-таки, - без будь-яких гарантій повноцінного поновлення роботи після його завершення.

Таким чином росія повною мірою демонструє свої можливості щодо застосування газу як зброї. Оскільки влітку відбувається закачування газу до підземних сховищ, обрана кремлем тактика, очевидно, має перешкодити європейцям зробити це в обсягах, необхідних для комфортного проходження опалювального періоду.

За словами президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, газовий шантаж кремля спрямований насамперед на те, щоб ЄС скасував або принаймні послабив санкції: "Хочете нормальну зиму, - знімайте санкції".

Подальші дії росії будуть більш-менш зрозумілими після 21 липня, коли "Північний потік" має відновити роботу, вважає експерт.

"Якщо його функціонування відновиться, тоді вони використовують сценарій (відключення поставок) на зиму. Якщо "Північний потік" "раптом" не запрацює, це означатиме, що вони мають намір діяти за сценарієм максимального обмеження постачання газу до Європи з тим, щоб ще більше підняти ціни та не дати можливості закачати газ у сховища", - сказав Гончар у коментарі "Апострофу".

Проте, вважає він, навіть якщо росія повністю зупинить постачання газу до країн ЄС, катастрофи не буде, "хоч може бути дуже кепсько".

Зрозуміло, європейці не сидять, склавши руки, а вживають заходів для того, щоб не допустити енергетичної кризи. Наразі, за словами Михайла Гончара, у ЄС спостерігаються дві тенденції. З одного боку, російський газ, там де це можливо, замінюють газом з інших джерел, з іншого - загалом замінюють газ іншими енергоносіями.

Обидва треки вже набувають цілком відчутних форм. Так на сьогодні поставки американського скрапленого газу до ЄС вже перевищують обсяги, що прямують трубопроводами з росії. Євросоюз також має намір тимчасово повернутися до більш активного використання вугілля як енергоносія для того, щоб замістити російський газ, а, наприклад, промислові підприємства Франції дедалі більше використовують замість газу нафту.

СПГ-танкер Фото: Wikipedia

Вживаються і інші заходи для мінімізації розкручування енергокризи.

"Передбачається зменшення постачання газу на певні промислові підприємства, зниження температури повітря у приміщеннях", - сказав у розмові з виданням директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Експерт прогнозує, що Євросоюз все одно зіткнеться з низкою складнощів через російський газовий шантаж: "У певні місяці можливі перебої в постачанні природного газу для генерації електричної енергії. Складнощі, безумовно, будуть, але вони, я думаю, будуть цілком переборними для Європейського Союзу".

Україні приготуватися

Велика ймовірність припинення постачання газу з росії до країн ЄС є поганою новиною і для України.

По-перше, припиниться транзит через нашу країну. А це – втрата грошей. Але не тільки.

"Потрібно буде змінювати режим роботи газотранспортної системи. Для цього потрібно мати певний запас газу у сховищах для підтримки ГТС у робочому режимі, - каже Володимир Омельченко. - Тому потрібно не фантазувати, що росія перекине якісь обсяги з "Північного потоку" на наш маршрут, а працювати над планом нульового транзиту".

Також можуть виникнути проблеми з імпортом газу – адже більша його частина забезпечується за рахунок так званого "віртуального реверсу", який стане неможливим, якщо транзит через Україну припиниться.

Тому нашій країні в ситуації, що складається, слід орієнтуватися, в першу чергу, на газ власного видобутку, переконаний Михайло Гончар.

Через зупинку роботи багатьох промислових підприємств споживання газу в країні значно скоротилося. Але впав і видобуток. "Складно сказати, наскільки, проте основні райони газовидобутку знаходяться поблизу зони бойових дій (Харківська область – "Апостроф")", – каже експерт.

Отже, хоч і в невеликих обсягах, імпорт нам, швидше за все, все ж таки знадобиться.

"Але в умовах дефіциту газу та його високої ціни на європейському ринку складно сказати, наскільки це вдасться, - додає Гончар. - Хоч і є певні запевнення і з боку Європейської комісії, і Сполучених Штатів, що вони сприятимуть нам максимально у питанні газозабезпечення в зимовий період, ситуація залежатиме від поточної кон'юнктури на той час".

На думку Володимира Омельченка, Україна розраховує отримати невеликі обсяги американського скрапленого газу, який доставлятиметься через польський СПГ-термінал, а далі – газопроводом, який проходить територією двох країн: "Нам не так багато треба – у нас на 35-40% впало споживання, тому 2-3 мільярди кубічних метрів буде достатньо закупити, щоб більш-менш перезимувати".

Бумеранг для росії

У будь-якому випадку, зима обіцяє бути непростою. В українському уряді вже попередили, що під час майбутнього опалювального сезону температура повітря в приміщеннях буде нижчою, ніж зазвичай.

Проте складнощі будуть не лише у ЄС та України.

За словами Володимира Омельченка, найбільше від "газової війни" постраждає сама росія.

"Газпром" остаточно втратить свою репутацію на ринку, і наслідки для нього будуть катастрофічними, - каже експерт. - Зараз Європа для росії - головний ринок збуту, який замінити іншими ринками, китайським чи індійським, вони не зможуть, тому що у них недостатньо для цього потужностей - як трубопровідних, так і СПГ-потужностей" (постачання скрапленого газу здійснює компанія "Новатек", чиї головні акціонери наближені до кремля - "Апостроф").

При цьому зниження експорту газу неминуче призведе до скорочення видобутку: "Оскільки закриється найбільший ринок збуту, вони будуть змушені глушити свердловини, і багато з них будуть для них втрачені. Приблизно 60% свердловин неможливо буде повернути до колишнього рівня видобутку".

Михайло Гончар також прогнозує колосальні проблеми для країни-агресора.

"Воєнна логіка використання газу як зброї може принести деякі ситуативні переваги, наприклад, через те, що відбудеться черговий ціновий стрибок, що принесе додаткові доходи, - пояснює фахівець. - Але взагалі-то для "Газпрому" як комерційної структури це - шлях до катастрофи".

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі