RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У Китаї масові протести через банківський колапс: на вулицях помічені танки, відео

У Китаї спалахнули протести через замороження вкладів Народного банку Китаю. Вгамувати "незгодних" на вулиці виїхали танки.

Про це повідомляє Firstpost.

Події розгорнулися у середу, 20 липня, у провінції Хенань. Тисячі вкладників вийшли на вулиці з вимогою до банку повернути їм заблоковані гроші. Це сталося після оголошення Хенанського відділення Народного банку Китаю про те, що заощадження його клієнтів - це "інвестиційні продукти", тому не можуть бути вилучені.

Згодом у місті помітили танки Народно-визвольної армії Китаю. За інформацією тамтешніх ЗМІ, таким чином влада хоче залякати протестувальників.

Медіа порівнюють цю ситуацію із подією, яка сталася 4 червня 1989 року, коли китайська армія на площі Таньаньмень у Пекіні силою придушила повстання студентів. За різними даними тоді загинули та отримали травми від кількох сотень до кількох тисяч людей.

Дана подія жорстко цензурується китайською владою у мережі Інтернет та в ЗМІ.

Варто зауважити, що протестні настрої виникли проти Народного банку Китаю у квітні 2022 року, коли кілька відділень банку заморозили депозити людей, мотивуючи "дефіцитом" готівкових грошей. Тисячі вкладників втратили доступ до заощаджень. З того часу в провінції Хэнань відбувалися зіткнення між поліцією і вкладниками.

Нагадаємо, що днями на Шрі-Ланці громадяни домоглися відставки президента, штурмом взявши його помешкання, а сам глава держави втік на Мальдіви.